Hem Ekonomi ”Ohållbar situation” på Zara-butik i Göteborg

”Ohållbar situation” på Zara-butik i Göteborg

förbi admin
0 kommentar

Lagervaror har stått i provrum, ute i butiken, i el-rum och ventilationsrum på grund av platsbrist. De har även blockerat brandutgångar och korridorer, och anställda uppger att de har svårt att genomföra sina arbetsuppgifter på grund av stress och trängsel enligt skyddsombudens anmälan till Arbetsmiljöverket.  En del anställda uppger att de fått panikångestattacker och upplever att det är en klaustrofobisk och icke-ergonomisk arbetsmiljö.

Bild 1 av 4

Foto: Tomas Ohlsson


Arbetsgivaren uppmärksammades om problemen redan 2021, men de har inte åtgärdats trots en anmälan till Arbetsmiljöverket. Daniel Karakas på fackförbundet Handels säger att situationen snarare förvärrats i år.

– Arbetsmiljöverket har varit ute flera gånger och kontrollerat det här, och det slutade med att de fick ett vite på 100 000 kronor utdömt, 2021. Sen har man inte åtgärdat problemet under 2022, vilket resulterat i ytterligare ett vite på 500 000 som de förelades på torsdagen.

Klädföretaget har fram till den 16 februari 2023 att åtgärda bristerna, innan de kan tvingas betala vitet.


Nu har de anställda gjort ännu en anmälan till Arbetsmiljöverket, som skulle kunna leda till ytterligare viten.

– Vi hoppas från fackligt håll att situationen löser sig, och vi tänker någonstans att 500 000 i vite, att de borde förstå att det är allvarliga saker och att de borde ta tag i det nu. Men gör de inte det kommer det bli nya viten, sen får vi ta beslut till slut om vi ska lägga ett skyddsstopp, för situationen är ohållbar, säger Daniel Karakas.

DN har sökt Zara för en kommentar.

Läs fler nyheter från Göteborg här

Du kanske också gillar