Hem Ekonomi Oktober billigaste elmånaden i år

Oktober billigaste elmånaden i år

förbi admin
0 kommentar

I oktober månad var det rörliga snittpriset på el 81,26 öre per kilowattimme i Sydsverige. Det är det lägsta elpriset i år och kan jämföras med snittpriset i augusti som uppgick till 304,99 öre samt 241,67 öre i september för samma område.

– En anledning är att det varit ganska milt väder i hela Europa den här perioden. Det gör att vi inte behöver värma våra hus vilket gör att förbrukningen går ner, säger Hampus Elmfors, pris- och produktchef på Eon, till SVT Nyheter Skåne.

Överskott av naturgas

En annan orsak till det låga elpriset är att det varit låga gaspriser i Europa vilket delvis beror på välfyllda gaslager.

– Vi får in flytande naturgas från tankfartyg i europeiska hamnar. De leveranserna har ökat väldigt mycket efter att Ryssland stoppade sina gasleveranser, säger Hampus Elmfors och fortsätter:

– Det har även blåst mycket på flera ställen där vindkraftverken finns.

Minskad export

En fjärde faktor är att det pågår underhåll av exportkablar, bland annat på kabeln till Danmark, enligt Eon. Det gör att exporten av el har minskat, vilket också drar ner elpriserna i Sverige.

En femte orsak kan vara att människor och industrier har uppmanats att spara på el.

– När det gäller oktober månad vet vi ännu inte exakt hur stort genomslag uppmaningarna om att spara el har fått hos kunderna. Men ett rimligt antagande är nog att många har försökt dra ner på sin förbrukning, säger Hampus Elmfors.

Elpriset väntas öka

Enligt honom kan kunderna räkna med att elpriserna höjs igen så snart underhållet av exportkablarna är över. Det kan bli verklighet redan i mitten av november.

– Då blir vi mer exponerade mot priserna på kontinenten igen. När det blir kallt kommer även kylan att driva upp priserna.

Hur höga elpriser blir det i vinter, tror du?

– Det är svårt att säga. Men vi kan nog räkna med lika höga eller till och med ännu högre priser än förra vintern, säger Hampus Elmfors.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hur kan skåningarnas elpris bli mer än dubbelt så högt som för norrlänningarna? SVT:s reporter förklarar i klippet. Foto: Simon Krona/SVT och Storyblocks

Du kanske också gillar