Hem Ekonomi Omikron sprider sig fritt i Danmark

Omikron sprider sig fritt i Danmark

förbi admin
0 kommentar

Danmarks folkhälsomyndighet Sundhedsstyrelsen skärpte nyligen rekommendationerna om självisolering för att hindra omikronvarianten från att börja spridas fritt, det vill säga inte enbart från personer som smittats utomlands och tagit med sig viruset till Danmark.

Skärpningen innebar att även de som var nära kontakter till den smittades nära kontakter skulle försätta sig själva i karantän, oavsett om de var vaccinerade eller tidigare varit sjuka i covid-19.

Men rekommendationen var förgäves. Sundhedsstyrelsen konstaterar i ett pressmeddelande att omikronvarianten nu har fått samhällsspridning, och mildrar därför rekommendationen till att endast omfatta den smittades nära kontakter.

Myndighetens biträdande direktör Helene Probs säger i ett uttalande att den tidigare strategin endast är möjlig under en period med få infekterade.

“Vi kan konstatera att det under den senaste veckan har skett en kraftig ökning av antalet infektioner med omikronvarianten med flera utbrott i Danmark, och därför ändrar vi våra riktlinjer”, säger Probst.

Omkring 2 procent av alla covidsmittade som testar sig i Danmark bär på omikronvarianten, enligt Sundhedsstyrelsen.

Du kanske också gillar