Hem Ekonomi Oscar Properties förlorade mot staden

Oscar Properties förlorade mot staden

förbi admin
0 kommentar

Stockholms tingsrätt har meddelat dom mellan Oscar Properties och Stockholms kommun om höghusprojektet Gasklockan. OP förlorade.
Vid bolaget är man förvånade över domen – och ska nu ta ställning till om man ska överklaga.

Tingsrätten ogillar käromålet och förpliktar Oscar Properties att ersätta Stockholms kommun för dess rättegångskostnader med 2.293.577 kronor.

I övrigt kommer inte domen att få någon inverkan på Oscar Properties, då bolaget skrev ner tillgången 2020, rapporterar bolaget..

Oscar Properties hade krävt 483,7 miljoner kronor plus ränta i skadestånd från Stockholms stad.

Ett 20-tal vittnen fördes under rättegångens fem dagar, varav blad annat Oscar Engelbert själv liksom en handfull ledande tjänstemän från Stockholms stad plus ett antal miljöexperter.

PG Jönsson, advokat vid AG Advokat, kommenterar domen för FV efter att ha pratat med Oscar Properties vd Oscar Engelbert:

– Vi är inte besvikna, mer förvånade. Vi delar inte tingsrättens uppfattning att staden uppfyllt alla miljökraven,

Överklagande, ställt till Svea hovrätt, ska ha inkommit till tingsrätten senast den 1 november 2022. Prövningstillstånd krävs.

– Vi har inte tagit ställning till det ännu, säger Jönsson och konstaterar att det ofta ligger i de flesta fastighetsbolags intresse att inte ha tvister med Stockholms stad utan att det ofta istället är det sista man vill.

Om tvistemålet tas till Svea hovrätt är det fyra domare som avgör det målet, där en är ordförande och även har utslagsrösten. En huvudförhandling i hovrätten påminner mycket om den i tingsrätten, en viktig skillnad är dock att man tittar på inspelade videoförhör från tingsrätten så att de personer som vittnade i tingsrätten behöver vanligtvis inte höras på nytt.

Stockholms stad har sedan ett tag överlåtit till Obos att utveckla höghuset på platsen. Bolaget har döpt sitt projekt till Stadsljus men ännu inte presenterat arkitektvinnare.

 

 

Du kanske också gillar