Hem Ekonomi Passregler på utlandssemestern – detta gäller i sommar

Passregler på utlandssemestern – detta gäller i sommar

förbi admin
0 kommentar

Hur snabbt går det att få ett pass?

Under våren har det varit svårt att få tider för pass i Sverige, eftersom många väntat med att skaffa resehandlingar under pandemin. Problematiken förvärrades senare av att en passmaskin gick sönder vilket orsakade förseningar i tillverkningen.

Den 1 juni var den genomsnittliga väntetiden för att få en tid för att ansöka om pass nästan 18 veckor, enligt polisen. Leveranstiden från ansökan till leverans för pass var cirka 5–6 veckor. För nationellt id-kort var leveranstiden omkring en vecka.

Det går att få ett provisoriskt pass för en enskild resa, men enbart från vissa passexpeditioner, och på många platser har det varit timslånga köer.

Vilka id-handlingar går det att resa med?

Pass och nationellt id-kort är giltiga resehandlingar för svenska medborgare, vanliga id-kort eller till exempel bankkort är det inte. I Norden fungerar det däremot oftast med enbart körkort, se nedan.

Avgångshallen på Arlanda flygplats norr om Stockholm.

Foto: Alexander Mahmoud

Går det alltid att resa utan pass i Norden?

Inom Norden kan medborgare i nordiska länder resa med enbart körkort utfärdat i ett nordiskt land – men polisen rekommenderar ändå att man har med sig pass eller nationellt id-kort.

– Oftast går det att resa med nordiskt körkort. Men om det i landet skulle uppstå en situation där du behöver styrka ditt medborgarskap så räcker det inte med körkort, förklarar Cajsa Velden, chef för nationella gränspolissektionen på Noa.

Måste barn ha egna resehandlingar?

Huvudregeln är att även minderåriga ska ha giltiga resehandlingar, men det finns undantag. En minderårig nordisk medborgare som reser med sin vårdnadshavare inom Norden behöver inget pass eller nationellt id-kort om vårdnadshavaren har en giltig resehandling.

– Men det gäller då att den vuxne kan styrka att man är personens vårdnadshavare, till exempel med ett utdrag från folkbokföringen, en födelseattest eller ett skriftligt intyg från en annan vårdnadshavare, säger Cajsa Velden.

En badstrand i Malaga, Spanien.

En badstrand i Malaga, Spanien.

Foto: Tina Remius Strömberg/TT

I vilka länder räcker det med nationellt id-kort?

Inom EU/EES går det att resa med enbart nationellt id-kort.

Det gäller följande länder: Finland, Nederländerna, Belgien, Bulgarien, Spanien, Irland, Italien, Österrike, Grekland, Kroatien, Cypern, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Portugal, Polen, Frankrike, Rumänien, Sverige, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Danmark, Tjeckien, Ungern, Estland, Island, Liechtenstein och Norge.

Till länder utanför EU/EES måste svenska medborgare däremot ta med sig pass. Detta kontrolleras oftast vid utresa.

– Lämnar du EU/EES så måste du ha ett giltigt pass, och läs på vad som gäller för inreseregler för respektive land. Svensk polis kan egentligen bara säga vad som gäller för inresa till Sverige, säger Cajsa Velden.

När behövs vaccinationsbevis eller resultat av covidtest?

Fortfarande kan länder kräva bevis för vaccination eller negativt pcr-test vid inresa.

– Mycket kring pandemin har börjat lättas upp, men det är samma här att det gäller att kolla inresereglerna för det landet man ska resa till, titta gärna på en officiell sida, säger Cajsa Velden.

Till exempel kräver Thailand, förutom giltigt pass, att resenärer har med sig ett vaccinbevis eller resultat från ett pcr-test samt bevis för att den inresande har tillräcklig försäkring för sjukhusvistelse. Allt detta måste registreras hos myndigheterna i förväg.

Läs mer:

Risk för brist på resor till sommaren

Ingen rätt till ersättning vid långa köer

Många timmars kötid för att få provisoriskt pass

Du kanske också gillar