Hem Ekonomi Pensionären Kjell, 67, tvingas jobba extra

Pensionären Kjell, 67, tvingas jobba extra

förbi admin
0 kommentar

”Funderar på att kallställa sovrummet”

Strax efter att golvläggaren Kjell Gustavsson, 67, gick i pension började inflationen skena iväg.

Nu har han börjat jobba igen för att ekonomin ska gå ihop.

– Jag vill ha en buffert ifall priserna går upp mer. Kanske också få en krona över, säger han.

Efter 50 års slit skulle Kjell Gustavssons vardag inte längre gå ut på att lägga mattor och golv. Tidiga morgnar och tunga lyft skulle bytas ut mot ett rofyllt pensionärsliv.

– Jag såg fram emot att få en dräglig tillvaro, säger han.

Men knappt hann det nya livet börja innan det skulle avbrytas. Elen blev dyrare, bensinpriset stack iväg och matkassen kostade plötsligt 10 procent mer än tidigare. Således var pensionen inte tillräcklig för att täcka hans och frun Karins utgifter.

Kjell Gustavsson, av sina vänner kallad ”Lappen”, sökte sig till Veteranpoolen i Halmstad för att ta upp sitt yrkesliv igen. Något som SVT Nyheter Halland först rapporterade.

– Pensionen är låg och man har fått rätta matsäcken efter det. Men för att hålla huvudet över vattenytan när priserna skenade iväg var jag tvungen att leta efter ett extrajobb.

Pensionären Kjell ”Lappen” Gustavsson tvingades ut i arbetslivet igen för att ducka prishöjningarna.
Pensionären Kjell ”Lappen” Gustavsson tvingades ut i arbetslivet igen för att ducka prishöjningarna.

Hans pension ligger på omkring 14 000 kronor efter skatt. Efter att räkningarna är betalda är det inte många kronor kvar.

– Skulle elpriset gå upp till 17 000 går det inte ihop. Nu har det varit mycket snack om elpriset, men allting har ju blivit dyrare. Det är kärvt, helt enkelt.

Installerar solceller

Nu jobbar han två till tre dagar i veckan med allt vad som erbjuds. Ibland rensar han ogräs, ibland putsar han fönster och ibland klippar han häckar. När Aftonbladet når Kjell Gustavsson monterar han markställningar till solceller tillsammans med ”veteranpolaren” Sven-Erik Gustafsson.

Ett ironiskt sammanträffande, poängterar han, att energikrisen både lett till att han tvingas ut i arbete och att företag nu skriker efter personal som kan installera lösningen på mångas höga fakturor.

– Företaget som vi jobbar för har inte montörer så det räcker, så de har sökt veteraner. Det är verkligen i skriket.

Sven-Erik Gustafsson, så kallad ”veteranpolare” till Kjell Gustavsson, monterar solceller.
Sven-Erik Gustafsson, så kallad ”veteranpolare” till Kjell Gustavsson, monterar solceller.

Rebecca Diedrichs, som driver Veteranpoolen i Halmstad, vill inte kalla det en tillströmning av pensionärer som likt Kjell Gustavsson tvingas jobba extra för att få ihop ekonomin. Däremot, säger hon:

– De som redan jobbar för oss vill ha mer uppdrag. Dels på grund av ökade kostnader, men också för att de tycker om att jobba, säger hon.

Ska kallställa sovrummet

Och det är inte så att Kjell Gustavsson vantrivs.

– Jag har inga problem med att jobba, men jag hade gärna gjort något annat. Det är meningen med pensionärslivet. Men jag är hyfsat frisk i alla fall, så jag klarar av att jobba litegrann.

Hur går tankarna inför vintern?

– Vi funderar på att kallställa sovrummet hemma och flytta in i vardagsrummet. Jag känner många pensionärer som funderar på att sälja sina hus, de är oroliga. Så enkelt är det. Men jag är inte en sån människa som sitter hemma och tycker synd om mig själv, jag agerar.

Du kanske också gillar