Hem Ekonomi Postnord fortsätter strama åt efter miljonförlust

Postnord fortsätter strama åt efter miljonförlust

förbi admin
0 kommentar

Postnord har – bland annat med övergången till brevutdelning varannan dag – dragit ned personalstyrkan med 3 000 anställda under det gångna året. Omkring en tredjedel av neddragningen ägde rum under fjärde kvartalet.

Vid årsskiftet summerades därmed antalet medarbetare till lite drygt 26 300 i ett bokslut från bolaget.

Men detta räcker inte, enligt Postnords vd Annemarie Gardshol. Hon pekar bland annat på att även paketvolymerna har börjat tappa höjd vid sidan av de fortsatta fallen för antalet brev som Postnord hanterar.

– Vi gör nu också förändringar i vår administration, säger hon till TT i samband med bokslutet.

Detta beräknas kosta 267 miljoner kronor, vilket drar ned resultatet för fjärde kvartalet i fjol till en förlust.

– Där pratar vi om att det kanske är 300 positioner som kommer att försvinna. Det är framförallt Sverige, men även i Danmark och i Norge, säger hon.

I Sverige handlar det om effekter av en stor omorganisation, där man ska driva verksamheten ännu mer i tre separata affärsområden: Brev, Paket och Logistik.

– Det gör att vi får en plattare organisationsstruktur och det gör också att vi kan agera snabbare på de förändringar vi kan förvänta oss framöver, säger Gardshol.

Om personalminskningen i produktionen kommer ligga kvar på tusen medarbetare per kvartal även i år vill hon inte spekulera i.

– Vi följer den här utvecklingen väldigt noga och ligger väldigt nära våra kunder. Vi ser till att vi anpassar i den takt som behövs, säger hon. Vi är en cyklisk verksamhet, vi följer konjunkturen. Vi är också en verksamhet med höga fasta kostnader. Och när volymerna har sjunkit kraftigt blir det alltid en utmaning att kunna agera snabbt på det.

Målet är att ha en mer flexibel bemanning, som går att konjunkturanpassa, enligt Gardshol.

– Jag kan inte ge några siffror vad gäller fortsatta neddragningar. Det hänger helt och hållet ihop med hur framtiden kommer att utveckla sig.

Läs mer: Utredning föreslår tredagarsutredning

Du kanske också gillar