Hem Ekonomi ”Precis vad Fed inte vill”

”Precis vad Fed inte vill”

förbi admin
0 kommentar

Under tisdagen sammanträder ledamöterna i USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, för att bestämma riktningen på penningpolitiken framåt. Mötet avslutas med ett nytt räntebesked på onsdagskvällen svensk tid, närmare bestämt klockan 19.00.

För närvarande ligger styrräntan i USA på 3,0 till 3,25 procent och marknaden väntar sig ännu en höjning på 75 punkter, det vill säga 0,75 procentenheter.

Veckan inleddes med fallande kurser på USA-börserna medan statsobligationsräntan rörde sig uppåt, vilket Ipek Ozkardeskaya. senior analytiker på nätbanken Swissquotes, uppfattar som en signal på att marknaden väntar sig hökaktiga besked från Fed.

Samtidigt uppger han att förväntansbilden tycks vara något blandad i en analys inför räntebeskedet. 

Det mesta talar för att Fed skruvar upp styrräntan med 75 punkter och antyder att det blir en ytterligare höjning med 50 punkter i december. Därefter avslutar centralbanken den aggressiva åstramningsfasen med ett par höjningar på 0,25 procentenheter under första kvartalet 2023, tror Ipek Ozkardeskaya på Swissquote. 

Men det finns risker för Fed kopplade till onsdagens räntebesked, poängterar han i analysen.

– Alla tecken på en mindre hökaktig politik kan utlösa ett rally på både obligations- och aktiemarknaden. Det är precis vad Fed inte vill ska hända, skriver bankens analytiker.

Ett börsrally kan driva upp inflationsförväntningarna, något som skulle vara bekymmersamt för centralbanken eftersom inflationstakten i USA redan ligger långt över målet på 2 procent, förklarar Ozkardeskaya.

– Om vi får se en målmedveten inflationsbekämpare (i form av Fed, reds. anm.), som är redo att slänga allt framför bussen för att få ned inflationen, skulle det kunna markera slutet på det senaste björnmarknadsrallyt och leda till nya bottennoteringar, skriver nätbankens analytiker och syftar på börsutvecklingen.

Om det blir något mer nedtonade, men fortsatt hökaktiga, besked från Fedchefen Jerome Powell kommer marknaden att svara med en konsolidering vid nuvarande kursnivåer. I ett sådant scenario finns det även hopp om att aktiekurserna återhämtar sig ytterligare efter årets ras, enligt Swissquotes analytiker. 

Även USA-ekonomen Blerina Uruci på kapitalförvaltaren T. Rowe Price tror att Fed höjer styrräntan med 75 punkter till intervallet 3,75-4,0 procent på onsdagen. Hon förväntar sig även att centralbanken markerar att räntan kommer att ligga kvar på den högre nivån under en längre tid.

En tänkbar negativ överraskning ur ett börsperspektiv är att Fed signalerar för en ytterligare höjning med 75 i stället för 50 punkter vid nästa möte i december, skriver Blerina Uruci vidare i analysen.

Du kanske också gillar