Hem Ekonomi Regeringen satsar på utvisningar före jobb

Regeringen satsar på utvisningar före jobb

förbi admin
0 kommentar

Missar den här chansen – också

Grön omställning i industrin skulle skapa 50 000 nya jobb. Det hävdade arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen häromdagen i en rapport.

Det handlar om batterier och stålindustrin, men också om fordon och eldrift. Jobb i norr, men även i andra delar av det producerande Sverige. Hela 50 000 högproduktiva arbeten som skulle göra oss alla rikare.

Siffran är i underkant. Det erkänner till och med författarna. Ändå borde den skapa rubriker. Det är trots allt mindre än tio år sedan Ulf Kristerssons företrädare åkte till Davos och förklarade att industri var ett avslutat kapitel för Sveriges del.

Viljan att handla

Den borde dessutom väcka viljan att handla hos varenda aktiv politiker. Satsningarna förutsätter ofta politiska besked och beslut. Energin måste inte bara produceras, den måste också distribueras. Transporter och annan infrastruktur behöver finnas på plats.

Tillstånd och regler måste fungera. Framför allt behövs det människor som kan göra jobbet. Människor med rätt utbildning och kompetens som vill ta de nya arbetena och bo där de finns.

I onsdags meddelade migrationsministern att chefen för den myndighet som ansvarar för arbetskraftsförsörjningen får flytta. Enligt regeringen behövs Maria Mindhammars kapacitet bättre på Migrationsverket.

Får nöja sig med vikarie

Arbetsförmedlingen får nöja sig med en vikarie tills vidare.

Kanske ska det ses symboliskt. För dagens politiska ledarskap är det viktigare att garantera effektiv avvisning av migranter än att underlätta för de största industriella projekten på 50 år.

Reinfeldts syn på industrin har fortfarande sina anhängare i regeringsunderlaget.

Öronbedövande tystnad

Från den politiska scenen har tystnaden efter Teknikföretagens rapport varit öronbedövande. I stället för kompetensförsörjning och samhällsbyggande begraver regeringen sina motsättningar om den kommande angiverilagen i en utredning. I stället för breda samtal om en långsiktig energipolitik bråkar ministrarna på näringsdepartementet med varandra.

Ebba Busch har upptäckt att till exempel gruvor kan erbjuda en spännande fond till pressträffar. Fototillfällen i lånade dunjackor räcker dock inte så långt.

Den gröna omställningen av industrin handlar om klimatet. Men den handlar också om Sverige och framtiden. Vi har inte råd att sjabbla bort den här chansen.

Du kanske också gillar