Hem Ekonomi Region Värmland: Intresset för covid-19-vaccin är svalt i denna grupp

Region Värmland: Intresset för covid-19-vaccin är svalt i denna grupp

förbi admin
0 kommentar

Intresset bland gruppen som rekommenderas vaccineras är högt i Värmland, men lågt bland de som inte rekommenderas.

Foto: Johan Nilsson/TT

Höstens vaccinering mot covid-19 är i full gång.

Men intresset hos den breda allmänheten är svalt. Förutom bland de som rekommenderas att vaccinera sig igen är bokningstrycket lågt.

– Från 60 och neråt är man sämre på att boka in sig, säger vaccinchefen Birgitta Sahlström.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gruppen 65-plus, samt de som har vissa riskfaktorer, tar en påfyllnadsdos av vaccinet mot covid-19 under hösten.

– Där ligger vi väldigt bra till. På en förstaplats i landet faktiskt och ganska överlägset, säger Birgitta Sahlström, verksamhetschef på Vaccination Värmland.

Täckningen i den gruppen ligger just nu på 66 procent.

Det är fortfarande möjligt för de som inte tillhör den gruppen att vaccinera sig – alltså de mellan 18 och 64 år och inte ingår i någon riskgrupp.

Birgitta Sahlström, verksamhetschef på Vaccination Värmland.

Foto: Privat

– Där ser man att intresset är lägre. Från 60 och neråt är man sämre på att boka in sig, säger Birgitta Sahlström och fortsätter:

– Jag tycker att man ska vaccinera sig om man rekommenderas, och är man i gruppen som inte rekommenderas bör åtminstone ha tagit sin grundvaccination, vilket är tre doser.

Här vill Region Värmland att procentsiffran höjs. För alla som är 18 år och äldre ligger täckningen på 75 procent vad gäller tre doser.

– Där kan vi fortfarande bli lite bättre.

Jämför man den siffran med andelen som tagit två doser är den på närmare 90 procent och innefattar alla som är tolv år och äldre.

Hur många doser vaccin rekommenderas du?

Hur många doser vaccin rekommenderas du?

Vissa rekommenderas att ta höstens påfyllnadsdos för att stärka skyddet mot allvarlig sjukdom och död.

Det gäller för dig som är:

• 18 år eller äldre med nedsatt immunförsvar.

• 18 år eller äldre med vissa tillstånd och sjukdomar (till exempel diabetes eller högt blodtryck. Det gäller även om du är gravid).

• 18 år eller äldre och har hemtjänst, hemsjukvård, bor på äldreboende eller som har Downs syndrom.

• 65 år eller äldre.

Du som är 18 år eller äldre men som inte listats ovan rekommenderas tre doser vaccin mot covid-19. Ta reda på hur många doser just du rekommenderas på webbplatsen 1177.se. Om du ändå vill vaccinera dig med höstens dos kan du göra det. Ett exempel kan vara att du närmar dig 65 år. Ett annat exempel kan vara att du lever nära någon som har en ökad risk att bli allvarligt sjuk av covid-19.

Vaccinet kan tas när det har gått minst fyra månader sedan den senaste dosen. Boka tid för vaccination på webbplatsen 1177.se.

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar