Hem Ekonomi Rekorddyr el i norr under november – Prisgapet mot södra Sverige krymper – och nu spås ännu högre priser i december

Rekorddyr el i norr under november – Prisgapet mot södra Sverige krymper – och nu spås ännu högre priser i december

förbi admin
0 kommentar

November inleddes med låga elpriser som tidivis till och med var negativa. Men under den senare delen av månaden har elpriset stigit rejält. November avslutas också med en rejäl elchock då elpriset stiger till 4,25 kr per kilowattimme i hela landet i morgon. Det är den högsta dagsnoteringen någonsin i norr. 

Men i och med att hela november nu prissatts kan vi konstatera att även månadspriset nådde rekordnivåer i norra Sverige. Snittpriset landade på 1,22 kr per kilowattimme i elområde SE1 och SE2. Det är det högsta månadspriset någonsin i den norra halvan av Sverige. För slutkunder tillkommer som vanligt moms, skatt, elhandelsbolagens påslag och nätavgift.

Jämfört med föregående månad handlar det om mer än en fördubbling då oktoberpriset låg på runt 50 öre i norr.

För ovanlighetens skull var prisskillnaden mot södra Sverige väldigt liten i november. I SE3 blev månadssnittet 1,31 kr per kilowattimme medan priset i SE4 hamnade på 1,35 kr per kilowattimme på elbörsen Nordpool. Det kan jämföras med ett elpris på 81 öre per kilowattimme i oktober. 

Dessvärre ser det nu också ut som att elpriserna kommer att stiga ytterligare i december. I går meddelade OKG, som driver kärnkraftverket i Oskarshamn, att Sveriges största kärnreaktor O3 kommer att stängas ner för reparation mellan den 9 och 18 december.

Dessutom väntas Ringhals 4 tidigast kunna återstartas runt månadsskiftet januari/februari.

Lägg till detta att kallare väder nu är på ingång. Skulle det dessutom bli svaga vindar får vi en perfekt cocktail som kan få elpriset att rusa. 

– Tittar vi på vad meteorologerna prognostiserar så är det rejält vinterväder på väg in. När det blir kallare och elanvändningen ökar får varje megawatt som försvinner ur produktionen en större priseffekt, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz till nyhetsbyrån TT.

Exakt hur höga priser vi riskerar i december vill han dock inte spekulera i men Holtz säger till TT att tajmingen med en reaktorreparation i Oskarshamn är olycklig.

Du kanske också gillar