Hem Ekonomi Rekordhögt sparande tredje kvartalet | Tidningen Näringslivet

Rekordhögt sparande tredje kvartalet | Tidningen Näringslivet

förbi admin
0 kommentar

DEN SVENSKA KONJUNKTUREN


Hushållen fortsätter att spara. Arkivbild.
Bild:
Christine Ohlsson/TT

Ekonomi (TT)

Hushållen har lånat 33 miljarder kronor under det tredje kvartalet i år. Det var lägsta nivån för ett tredje kvartal på länge, enligt Statistiska centralbyrån, SCB, som sammanställer data för hur det går med det finansiella sparandet.

Med det menas skillnaden mellan transaktioner i finansiella tillgångar och transaktioner i skulder.

Sparandet låg dock på en riktigt hög nivå under samma tid. Det innebar att det finansiella sparandet landade på rekordhöga 76 miljarder kronor för tredje kvartalet i år, enligt SCB. I fjol låg det på runt 20 miljarder kronor under samma tid.

“Hushållens tillväxt i lån har stigit under en lång tid och i synnerhet under coronapandemin. Det vi ser nu är ett trendbrott där hushållens nyupplåning är på sin lägsta nivå sedan första kvartalet 2014. Detta är sannolikt en reaktion på stigande räntor och den stora osäkerheten i ekonomin” skriver Nicolai Nystrand på SCB i ett pressmeddelande.

Men trots att hushållen har lånat mindre och sparat flitigt så sjönk den finansiella nettoförmögenheten. Så har det sett ut under hela året. För tredje kvartalet uppgick den till 12 660 miljarder kronor.

Att nettoförmögenheten faller beror framför allt på att börsen har backat, och att priset på bostadsrätter har sjunkit.

Du kanske också gillar