Hem Ekonomi Rekordlåg värdering på börsens småbolag

Rekordlåg värdering på börsens småbolag

förbi admin
0 kommentar

Senaste året har varit uselt för börsens småbolag. Och det är inte överraskande. När det blir skakigt på aktiemarknaden flyr investerarna till stora trygga bolag. Gärna välkända värdebolag.

Skillnaden i avkastning mellan stora värdebolag och små tillväxtbolag (som mindre bolag oftast är) är hela 25 procentenheter på USA-börsen under de senaste 12 månaderna.

Samtidigt har vinsterna fortsatt uppåt för småbolagen.

Rekordlåg värdering på småbolag

Det har medfört, enligt investmentbanken J.P. Morgan, att värderingen är på rekordlåg nivå (se graf nedan). Vinstmultipeln för de amerikanska småbolagen är nu 12,5 på vinstprognoserna för 2022.

Källa: JP Morgan

Ovan graf visar betydligt lägre värdering än snittet under de senaste 27 åren och överträffas bara av dippen under finanskrisen 2008.

Aktiemarknaden är global och kursutvecklingen och värderingen av de amerikanska småbolag styr desamma på Stockholmsbörsen.

Snart dragkamp om småbolag igen

De senaste 85 åren har de mindre bolagen utvecklats ungefär tre procentenheter bättre än stora bolag. Förklaringen är främst att det är lättare att växa som ett litet bolag från en mindre bas.

Att det skall förändras i framtiden är mindre troligt. Hur länge världens investerare kommer att gömma sig i stora bolag beror på osäkerheterna på börsen.

Men när den släpper, och det kommer den att göra någon gång, så kommer det sannolikt bli dragkamp om småbolagen igen.

Den långsiktige investeraren bör passa på redan nu när värderingarna är rekordlåga

 

Relaterade artiklar:

Svensk inflation är en västanfläkt i jämförelse. Dagens PS

Du kanske också gillar