Hem Ekonomi Rubeln stärks mot euron – högsta nivån på sju år

Rubeln stärks mot euron – högsta nivån på sju år

förbi admin
0 kommentar

Den ryska rubeln stärktes med över 6 procent mot euron på måndagen till en högsta nivå på nästan sju år, förstärkt av bland annat det starka oljepriset.

Under måndagen hade rubeln ökat med 6,3 procent för att handlas till 58,75 mot euron, den högsta nivån sedan början av juni 2015, skriver Reuters. 

Den var även 4,6 procent starkare mot dollarn på 57,47, en siffra som valutan inte har uppmätt på över 4 år.

I början av maj kunde Dagens PS berätta att rysk rubel nådde det högsta värdet sedan 2020. Ryssland tog i slutet av februari till åtgärder för att dopa kursen på rubel och skydda sin ekonomi efter att invasionen av Ukraina inletts, och sanktioner från västvärlden införts.

Rubeln stärktes mot euron och dollarn

Trots att kriget fortsätter och sanktionerna likaså, så klättrar rubeln fortsatt uppåt – där den har stärkts med cirka 30 procent mot dollarn i år, vilket gör den till världens bäst presterande valuta – om än på dopad väg.

Valutan kan fortsätta att stärkas på medellång sikt, enligt Tinkoff Investments analytiker.

”Närmare hösten kan växelkursen börja stabiliseras närmare 60-65-nivån när importen återhämtar sig och restriktionerna eventuellt hävs.”

Analytiker uppger vidare att de ryska kraven på att utländska köpare ska betala för gas i rubel har också bidragit till valutans senaste rally.

Den ryska tidningen Vedomosti rapporterade på måndagen, med hänvisning till källor, att centralbanken hade börjat köpa utländsk valuta för att stoppa rubelns okontrollerade förstärkning. Centralbanken, å sin sida, förnekade rapporten och uppgav att ”informationen inte stämmer överens med verkligheten”.

Läs även: EU tillåter företag att köpa rysk gas för rubel [Dagens PS]

Du kanske också gillar