Hem Ekonomi Rusning till H&M – sista chansen i Ryssland

Rusning till H&M – sista chansen i Ryssland

förbi admin
0 kommentar

Efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari har flera västerländska varumärken, däribland Ikea, Nike och Zara, stoppat sin verksamhet i Ryssland. Till dessa hör även svenska H&M som under veckan öppnade butiksdörrarna en sista gång för att sälja av lagret.

Långa köer sågs utanför H&M-butikerna i bland andra Moskvas köpcentrum Aviapark och vid köpcentret Metropolis. 

– Det håller på att stänga, det är därför vi står här, säger kunden Irina till Reuters.

– Jag ska köpa vad som helst. 

En annan shoppare, Ekaterina, intervjuas av tidningen. 

– Tråkigt nog är anledningen till att allt detta händer hemsk.

H&M: ”Efter noggrant övervägande”

Ryssland är H&M:s sjätte största marknad. En nedstängning kommer kosta företaget omkring två miljarder svenska kronor och påverkar 6 000 anställda.

– Efter noggrant övervägande ser vi det som omöjligt, med den rådande situationen, att fortsätta vår verksamhet i Ryssland, sa H&M:s vd Helena Helmersson förra månaden, enligt The Guardian. 

– Vi är ledsna över den inverkan detta kommer att ha på våra kolleger, tillade hon. 

Enligt H&M ska de flesta av företagets ryska butiker hålla öppet under augusti eller september, men endast ”under en begränsad tid tills majoriteten av det återstående lagret har sålts”.

H&M, som öppnade i Ryssland 2009 och äger klädmärken som Monki, Weekday och Cos, pausade sin ryska verksamhet i början av mars efter västerländska sanktioner mot Moskva. I mitten av juli beslutade man att lämna landet permanent, då kriget fortsatte och striderna flyttade till östra Ukraina.

LÄS MER: Senaste nytt om invasionen av Ukraina
LÄS MER: H&M och Zara uppmanas lämna militärdiktaturen
LÄS MER: H&M lämnar Ryssland för gott

Se även: 

CNN:s reporter Nima Elbagir har rest till Sudan och kan i ett nytt inslag avslöja hur Ryssland stoppat den begynnande demokratin i landet.

Du kanske också gillar