Hem Ekonomi Rysslandssparare får sämre premiepension – DN.SE

Rysslandssparare får sämre premiepension – DN.SE

förbi admin
0 kommentar

I slutet av februari stängde Pensionsmyndigheten handeln i alla sina fyra Rysslandsfonder – Nordea, Carnegie, East Capital och Robur. Det har inneburit att 90 000 svenskar haft sina konton låsta och inte har kunnat förändra sin PPM-portfölj.

Nu öppnas kontona igen eftersom Pensionsmyndigheten under sommaren har avregistrerat alla sina Rysslandsfonder.

– Moskvabörsen är fortfarande stängd för utländska investerare och vi vet inte hur länge kriget pågår och spararna måste kunna lösa sina andelar i rimlig tid. säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

Men detta kostar. Innehaven i Rysslandsfonderna var värda 5 miljarder kronor innan kriget inleddes, nu får pensionsspararna 0,5 procent av sitt tidigare innehav insatt på kontot. Ett innehav på 100 000 har därmed krympt till 500 kronor.

Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten

Foto: Daniel Roos

– Många missförstår och tror att fonderna nu är värdelösa. När handeln återupptas kommer vi att lösa in innehaven hos de olika bolagen, då kommer det pengar tillbaka till spararna. Men det kan ta några år, allt beror på Rysslands agerande, säger Erik Fransson.

För pensionärer som har haft Rysslandsfonder påverkas inte premiepensionen i år, men under 2023 räknas utbetalningen om utifrån det nya kontovärdet.

– Vi hoppas ju att framtida ersättningar från fondbolagen kan minska förlusten , men som det ser ut i dag får de med investeringar i Ryssland sannolikt en bestående minskning av premiepensionen, säger Erik Fransson.

Du kanske också gillar