Hem Ekonomi Så blir EU:s försök att bemästra energikrisen

Så blir EU:s försök att bemästra energikrisen

förbi admin
0 kommentar

Det extrainsatta ministermötet är givetvis framkallat av det akuta läget på energifronten. Kraftigt stigande priser och minskade ryska leveranser skapar stor oro inför vintern.

– Målsättningen är att vi ska komma fram till snabba åtgärder som ger märkbar effekt på elräkningarna.  I synnerhet i södra Sverige:  Skåne, Blekinge och Halland, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) på väg in till mötet till SVT.

Jozef Sikela, energiminister i EU:s sittande ordförandeland Tjeckien, instämmer:

– Vi står inför en allvarlig energikris. Putin försöker bryta den sociala freden genom att manipulera gaspriset. Vi måste skicka en tydlig signal om att vi är redo att göra allt för att skydda våra hushåll och våra ekonomier.

Fem förslag

I onsdags presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skisserna till fem möjliga förslag för att möta och mota vinterns energikris. Några av dem väntas medlemsländerna kunna säga ja till redan i dag.

Exempelvis om att sätta ett tak på hur mycket ett icke-gasbolag ska få tjäna extra på att elpriset just nu pressas upp av det rusande priset på naturgas. Pengarna utöver taket vill kommissionen att EU-länderna i stället ska kunna använda för att hjälpa sårbara hushåll och företag.

Tummen upp väntas också för någon form av obligatoriska krav på att spara elektricitet för att pressa ner konsumtionen under ”rusningstid” – främst dagtid på vardagar. Dessutom även för tanken om likviditetsstöd till elbolagen – ett slags borgensåtagande så att de kan göra affärer och skriva kontrakt även när priserna rusar.

Få verkar däremot tro på att det på allvar går  att sätta ett pristak på hur mycket den ryska gasen får kosta – inte minst eftersom man i så fall räknar med att Ryssland helt enkelt inte kommer att leverera någon gas alls.

Svenskt stöd

Från svensk sida stödjer både S-regeringen och samtliga partier i riksdagens EU-nämnd  kommissionens förslag. Förhoppningen är att få ned priserna i främst elområde tre och fyra i södra Sverige.

Formellt består mötet av två delar: först en intern genomgång under förmiddagen av ”möjliga nödåtgärder” för att begränsa de höga energipriserna, därefter en öppen sittning om hur förberedda länderna är inför den kommande vintern. En presskonferens är preliminärt planerad till klockan 14.30.

Du kanske också gillar