Hem Ekonomi Så mycket kostade världens dyraste bil – 1,4 miljarder

Så mycket kostade världens dyraste bil – 1,4 miljarder

förbi admin
0 kommentar

Den minst sagt ovanliga1955 Mercedes-Benz SLR coupé hade fram tills torsdagen varit en del av den tyska biljättens egen samling. Men nu har det alltså bytt ägare till en privatperson som betalat hisnande 135 miljoner euro, motsvarande drygt 1,4 miljarder kronor, för fordonet.

Priset gör bilen till den dyraste försäljningen någonsin enligt Mercedes-Benz, vilket även bekräftas av bilexperterna på företaget Hagerty, rapporterar CNN.

Ofta eftertraktade av samlare

Bilen är en av endast två tillverkade av konceptbilen 300 SLR Uhlenhaut Coupe, som fått sitt namn av utvecklingschefen Rudolf Uhlenhaut. Bilens speciella dörrar kallas Måsvinge och just Måsvinge-Mercedes brukar vara eftertraktade av samlare.

Konceptbilen bygger på en av biltillverkarens välkända racingfordon, 300 SLR. Tanken var att den här bilen med sitt hårda tak skulle skydda föraren bättre mot vind och väder och förbättra aerodynamiken. Men kort efter att bilarna hade tagits fram slutade Mercedes med motorsport. Bilarna har därför aldrig använts i tävlingar, skriver CNN.

Gamla rekordet en Ferrari-försäljning

Enligt biltillverkaren ska pengarna gå till deras egen stipendiefond. Svenske Ola Källenius som är Mercedes-Benz vd säger i ett pressmeddelande att de genom fonden hoppas uppmuntra en ny generation att gå i Rudolf Uhlenhauts fotspår.

Det tidigare rekordet var från 2018, när en 1963 Ferrari 250 GTO såldes för 70 miljoner dollar, motsvarande cirka 693 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Volvo 940 såld till rekordpris efter rysare på auktion

Du kanske också gillar