Hem Ekonomi SaaS Brief: Veckans hetaste nyheter

SaaS Brief: Veckans hetaste nyheter

förbi admin
0 kommentar

Det har varit höstlov men på SaaS Brief kan vi (läs jag) inte unna mig något så fint som en wellness week för att vila upp mina skrivtrötta fingrar. Ni som lyssnade på det senaste avsnittet av Breakits podcast kunde däremot höra att jag har krävt svar från ledningen på Breakit om varför vi inte kan ha det som på Spotify.

Jag hade förvisso kunnat ta vanlig hederlig semester som min kollega Stefan Lundell. Han drog nämligen till Berlin och därför fick jag hoppa in i poddbåset med proffset Åsa Johansson – för att prata om nästan allt. Men SaaS lyckades vi inte prata så mycket om.

Därför är det ju tur att SaaS Brief inte fick någon paus den här veckan.

För det har nämligen hänt en hel del både i Sverige och världen under veckan.

Dessutom har jag pratat med Karl Kihlbom som är vd på e-handelsplattformen Vendre och deras SaaSifiering. Han vill däremot inte gå hela vägen och köra 100 procent återkommande intäkter. Han gillar kunderna för mycket (lite hårdvinklat).

Deras resa kan ni läsa om här.

Först blir det veckans nyhetsnotiser.

Veckans SaaS-svep

 • Vi har några nyemissioner att gå igenom. Säkerhetsappen Valence Security tog in 25 miljoner dollar i en runda som jag missade förra veckan och den kan ni läsa om i Techcrunch. Lodgify, som har en plattform för att hyra ut sin semesterboenden, tog in 30 miljoner dollar i veckan. Det kan ni läsa om på tech.eu.
 • I en färsk rapport från Gartner förutspår de att molninvesteringarna kommer att öka 20,7 procent till 2023. Det skulle innebära att 591,8 miljarder dollar spenderas på olika molnlösningar nästa år. I år förväntas siffran landa på 490,3 miljarder dollar.

  De förutspår att molnbranschen kommer att vara motståndskraftig mot de många orosmoln som hänger över världen just nu. Samtidigt så konstaterar Sid Nag, analyschef på Gartner att: “organisationer kan bara spendera vad de har. Det som spenderas på moln kan minska om IT-budgetarna överlag blir mindre”.

  För specifikt SaaS, så spår Gartner en ökning från 167,1 miljoner dollar till 195,2 miljoner dollar.

  Här kan ni läsa pressmeddelandet från Gartner.

 • Börsnoterade Fortnox har varit ute och shoppat bolag under veckan. De förvärvade 51 procent Cling group, ett bolag som utvecklar en interaktiv lösning som hjälper små och medelstora bolag att skissa upp, dela och signera affärsdokument.

  Min kollega Hanna Åkesson lyfter fram att Cling group under fjolåret hade en omsättning på 2,2 miljoner kronor med ett resultat på minus 740.000 kronor.

  “Eftersom det förenklar företagarens hantering av affärsdokument är förvärvet helt i linje med Fortnox ambition, att hjälpa företag starta, växa och utvecklas”, sa Fortnox-vd:n Tommy Eklund om förvärvet.

 • Lånemarknaden fortsätter vara het och nu har en ny utmanare gett sig in i leken. Det handlar om Fejron, vilka Breakits Stefan Lundell beskrev som ett: “Lendo för SaaS-bolag”.

  De ska alltså förmedla lån till svenska aktörer i SaaS-branschen.

  “Räntan varierar såklart beroende på vilken data bolaget kan visa upp men generellt ligger räntan på mellan 8 och 12 procent i dagsläget”, säger Christian Elfving Hauan.

  Hela artikeln och en lista på andra låneaktörer som nyligen har riktat in sig på Sverige hittar ni här

Du kanske också gillar