Hem Ekonomi Sålde svartkontrakt för miljoner – döms till fängelse – Fastighetstidningen

Sålde svartkontrakt för miljoner – döms till fängelse – Fastighetstidningen

förbi admin
0 kommentar

En kvinna och hennes dotter döms till fängelse efter att ha sålt minst 40 svarta hyreskontrakt i Stockholm – till ett värde av totalt 17 miljoner kronor.

Domen innefattar sålda hyreskontrakt i Stockholms innerstad och förorter mellan mars 2017 och juni 2019. Pengarna har gått till säljare, hyresvärdar och fastighetsskötare, men en stor del har hamnat hos mamman och dottern

Nu döms kvinnorna av Stockholms tingsrätt till ett år och fem månader respektive ett år och sju månaders fängelse. Kammaråklagare Henrik Söderman liknar affärerna vid försäljning av bostadsrätter, och köpesummorna har legat på från hundra tusen till flera miljoner. 

[ Annons ]

Skatteverket, som sedan tidigare utrett de båda kvinnorna, anser att de är skyldiga staten tre miljoner kronor vardera i skatt. Ytterligare 13 personer stod åtalade, bland andra de personer som sålt sina lägenheter, men samtliga friades. De två kvinnorna nekar till brott.

Marie Öhrström, chefsjurist, Fastighetsägarna Sverige, är nöjd med domen och menar att de straffskärpningar mot svarthandel och olaglig andrahandsuthyrning som infördes 2019 verkar ha givit effekt.

– Fusket på bostadshyresmarknaden leder till att vissa skor sig på andras utsatthet. Jag känner inte till omständigheterna i den aktuella domen men generellt är det bra att vi får domar som förhoppningsvis kan ha en avskräckande effekt, säger hon. 

Så sent som i mars i år kom även den första domen för olovlig uthyrning när en man hyrt ut sin trerummare i Hässelby i andrahand till överhyra. 

Du kanske också gillar