Hem Ekonomi SAS och pilotfacken möts för förhandlingar

SAS och pilotfacken möts för förhandlingar

förbi admin
0 kommentar

Samtalen om ett nytt avtal mellan SAS och Svensk pilotförening (SPF) återupptas på onsdagen. Detta efter att i början av veckan ha gett besked om att de var villiga att börja samtala igen.

Runt klockan 10 möts parterna i Näringslivets hus i Stockholm.

Förhandlingar har pågått genom medlare sedan strejken bröt ut. Redan under tisdagen var den norske riksmäklaren Mats Wilhelm Ruland på plats i Stockholm. På onsdagen hade han inga besked om hur länge förhandlingarna kan komma att pågå.

– Parterna signalerar att de vill enas. Vi ser det som positivt och får se om det är möjligt, säger Mats Wilhelm Ruland till SVT Nyheter, strax innan förhandlingarna ska börja.

Den norska riksmäklaren Mats Wilhelm Ruland har tidigare beskrivit läget som “låst” men när parterna nu möts vid förhandlingsbordet igen hoppas han att de kommer att vara lösningsorienterade.

Ruland vill inte kommentera om några konkreta förslag ligger på bordet.

– Det är många frågor som inte är lösta, konstaterar han.

”Upp till SAS”

Roger Klokset från det norska pilotfacket anlände till Stockholm på onsdagen. Han hoppas att SAS ska ha realistiska sparkrav och respektera kollektivavtalet.

– Det kan ta tid och det kan gå fort. Nu är det upp till SAS, säger han.

Cirka 900 SAS-piloter har snart strejkat i tio dagar. Strejken beräknas hittills ha kostat SAS närmare en miljard kronor. Enligt SVT:s ekonomikommentator kan parterna nu tvingas till en överenskommelse inom några dagar, om de ekonomiska förlusterna inte ska skena.

– Det är SAS som har velat snabba på det här och de kommer att göra eftergifter, säger Kristina Lagerström i Morgonstudion.

Flyganalytiker Hans Jørgen Elnæs är av uppfattningen att en lösning snart kan vara i sikte.

– Jag tror att vi kan prata om dagar, sa Elnæs till på tisdagen.

Sedan strejken inleddes har mellan 200 och 250 flygavgångar och 30 000 passagerare berörts dagligen.

Texten uppdateras.

Du kanske också gillar