Hem Ekonomi SAS piloter föreslår undantag för att få hem resenärer

SAS piloter föreslår undantag för att få hem resenärer

förbi admin
0 kommentar

SAS-piloterna föreslår ett undantag i strejken för att hämta hem strandsatta charterresenärer. Det skriver facket i ett pressmeddelande, enligt Aftonbladet.

SAS Pilotgroups ordförande Martin Lindgren säger att de upplever ”ett stort ansvar” mot passagerare.

”Vi förstår att det är oundvikligt att våra passagerare drabbas av en strejk, men vi piloter är alltid inriktade på att uppträda ansvarsfullt med passagerarnas säkerhet som högsta prioritet”, skriver han.

SAS kommunikationschef Karin Nyman säger till DI att piloternas förslag kommer efter att ledningen återigen ställt frågan om att undanta charterresor.

– Charterresenärer har jättesvårt att boka om sina resor och blir strandade, säger hon till tidningen.

Pilotföreningarna har erbjudit SAS att göra undantag från strejken när det gäller att hämta hem charterresenärer från vissa utsatta destinationer. Undantaget gäller i ett par veckor för att avhjälpa den akuta krisen och vi kommer inte att flyga ut några nya passagerare till dessa destinationer eftersom de då riskerar att hamna i samma bekymmersamma situation. Vi har tidigare tagit ansvar genom att bevilja undantag från strejken för viktiga medicinska transporter i Norge.

För att insatsen ska bli möjlig krävs enligt ett pressmeddelande att SAS också drar tillbaka den lockout man riktat mot piloterna. Vi förutsätter också att SAS tar sitt ansvar genom att inte med hjälp av andra flygbolag eller strejkbrytare flyga ner nya passagerare till dessa destinationer.

Strejken handlar om rätten till jobben. Piloterna kräver att våra uppsagda kollegor ska få tillbaka sina jobb precis som SAS tidigare lovat och att SAS upphör med att flytta jobb till nystartade bemanningsbolag.

För att få SAS att acceptera piloternas krav har vi erbjudit stora besparingar genom att bland annat:

• Sänka lönen med 5%

• Jobba upp till 60 timmar i veckan

• Avstå sommarsemester

• Tvingad deltid med sänkt lön på vintern

Enligt ett pressmeddelande förkastade SAS förslaget, SAS krävde mer, SAS valde strejk.

Foto: Daniel Hirsch

”Så själviskt av piloter att medvetet strejka när flest vill resa” eller ”Ni gör helt rätt som strejkar, ni är värda att behandlas med respekt”, är några av kommentarerna på sociala medier för SAS-piloternas strejk skriver TT.

Men strejkexperten Christer Törnqvist tror att piloterna kan få stöd hos allmänheten då anställningstrygghet och arbetsmiljö värderas högt.

– Det är en fråga som människor kan identifiera sig med, säger han till nyhetsbyrån.

Du kanske också gillar