Hem Ekonomi SAS-piloter går i strejk – “Riktigt dåliga nyheter”

SAS-piloter går i strejk – “Riktigt dåliga nyheter”

förbi admin
0 kommentar

Förhandlingarna mellan SAS och piloternas fackförbund har pågått under helgen och fortsatt att manglas under måndagen. En stund efter klockan 13 gav SAS vd Anko van der Werff beskedet att parterna inte kommit överens och att piloterna därför tas ut i strejk:

– Det här är riktigt, riktigt dåliga nyheter. Vi är förkrossade, säger han till medierna som samlats utanför.

Enligt vd:n, som är märkbart upprörd, försvårar det här bolagets möjlighet att hitta investerare.

– Vad vi har här är en strejkkultur. Det här är sjätte strejken de senaste tolv åren. Hur i hela världen ska vi lyckas hitta investerare om det fortsätter så här, säger han.

Han kallar strejken för “skamfull” och beklagar också att strejken inträffar under vad han kallar för den mest intensiva perioden för bolaget på två och ett halvt år.

“Allvarlig situation”

Enligt SAS förhandlingschef Marianne Hernæs inleds strejken direkt, men för de piloter som är ute och flyger tas de ut i strejk först när de kommit till sin hemmabas.

– Det här är en mycket, mycket allvarlig situation för SAS, säger hon.

Hon uppger också att förhandlingarna och hotet om strejk har gjort att människor inte vågat boka flygbiljetter med SAS.

Enligt Marianne Hernæs insåg parterna klockan 12.59, att de inte skulle lyckas komma överens.

“Vill inte komma överens”

Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, uppger att facket ansåg sig inte ha något annat alternativ än strejk.

– Vi anser inte att vi väljer det här utan att SAS tvingar oss, säger han.

Han vill inte gå in på några detaljer i förhandlingarna, mer än att de inte kom i mål.

– Vi skyller det på SAS. De vill inte komma överens, säger han.

Han uppger att facket står redo att återuppta förhandlingarna “när de kan”, men att fokus nu ligger på att ta hand om medlemmarna.

Tuff ekonomisk situation

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse.

SAS-ledningen har sedan tidigare lagt fram en räddningsplan för det krisdrabbade bolaget, som går under namnet SAS Forward.

Det går bland annat ut på att omvandla skulder till eget kapital, men också att ta in nytt kapital från investerare. Totalt ska bolaget minska sina skulder med 20 miljarder kronor, ungefär 1,9 miljarder euro.

Svenska och norska staten har sagt nej till nytt kapital till SAS. Däremot går de med på att bidra till skuldminskningen. Den danska staten har däremot lovat att det danska ägandet ska öka.

När strejken nu bryter ut kommer de plan som flygs av cirka 900 SAS-anställda piloter att ställas in. Det handlar om mellan 200 och 250 plan dagligen, upp mot 30 000 passagerare berörs.

SAS uppger att information om inställda plan har lagts ut på bolagets hemsida, de markeras “Sannolikt inställt om strejken inträffar”.

SAS erbjuder ombokning av flygningar som kan komma att påverkas.

Källa: SAS

Källa: TT

Piloterna hos SAS hade sedan tidigare varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Pilotfacket menar då att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni.

Källa: TT

ANDRA LÄSER

Du kanske också gillar