Hem Ekonomi SAS rusar på fallande börs

SAS rusar på fallande börs

förbi admin
0 kommentar

Det breda OMXS-indexet närmade sig minus tre procent vid 16.30-tiden, efter beskedet att den amerikanska inflationen landade på 8,6 procent i maj, vilket var mer än väntat.

Det krisdrabbade flygbolaget SAS går dock mot strömmen, och det rejält. Aktien ligger på eftermiddagen på plus 20 procent sedan danska staten lovat att öka sin ägarandel i bolaget.

Även Göteborgsbolaget Powercell ligger på svagt plus efter att man fått en större order om bränsleceller till flygplan – ett icke namngivet bolag som tillverkar elflygplan har lagt en order på 47 miljoner kronor till bolaget. Elflygplan drivs av bränsleceller som tankas med vätgas.

Hotellkedja rusar efter varning

Ericsson å sin sida närmade sig ett minus på 5 procent sedan den amerikanska finansinspektionen på torsdagen meddelat att den inlett en utredning kopplad till telekomjättens agerande i Irak 2019.

Bland de mindre bolagen på börsens breda index rasar även e-handelsbolaget Nelly, med huvudkontor i Borås. Bolaget vinstvarnade på torsdagen och aktien är nere nästan 10 procent.

Hotellkedjan Scandic rusar däremot med drygt 10 procent efter en omvänd vinstvarning – alltså att man kommer att göra en större vinst än marknaden förväntat sig.

I Europa går det också tydligt nedåt.

LÄS OCKSÅ: Danmark ökar ägandet i SAS – aktien rusar

LÄS OCKSÅ: Högre bonus för manliga börsbolagschefer

LÄS OCKSÅ: 900 SAS-piloter varslar om strejk

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar