Hem Ekonomi SAS-strejken: ”Även markpersonal börjar krokna”

SAS-strejken: ”Även markpersonal börjar krokna”

förbi admin
0 kommentar

Under måndagen meddelade SAS att pilot-strejken kan påverka 200–250 flygningar och upp emot 30 000 passagerare dagligen. 

Men det är inte bara resenärerna som drabbas av pilot-strejken. Fackförbundet Unionen meddelar att SAS markpersonal och kabinpersonal, som drabbats hårt de senaste åren, nu riskerar att få det ännu tuffare.

Martin Johansson som är facklig ordförande för markpersonalen på Arlanda vill inte kommentera SAS-piloternas val att gå ut i strejk. 

– Vi brukar inte uttala oss om kollegor och det är inget vi vill göra nu heller.  

– Men jag kan säga att det är otroligt tungt för markpersonalen. De börjar krokna nu. Det kan jag säga utan att överdriva, säger han.

Ser inget slut på flygplatskaoset

Martin Johansson säger även att sjukskrivningarna på flygplatsen skjutit i höjden den senaste tiden.  

– Kaoset på flygplatsen ser man ju inget slut på. Swedavia har nämnt något om september men jag är orolig för hur våra medlemmar kommer må om det pågår så länge. 

– Vi är inne i en dålig spiral.

Svårt att rekrytera

Markavdelningen på Arlanda har haft stora svårigheter att anställa ny personal efter pandemin. Man har bland annat sett en klar minskning i antalet jobbansökningar.

– Någonting har hänt med flygbranschen men det är svårt att sätta fingret på det, säger Martin Johansson. 

Just personalbristen är en stor bidragande orsak till de rapporterade problem som varit på flygplatsen den senaste tiden. 

– Det är klart att det är tufft nu. Pandemin innebar att nästan hälften av personalstyrkan sades upp. Vi gick egentligen från 100 till noll på två veckor. När restriktionerna tillslut lättade och trycket på resor ökade fattades det personal och det har påverkat hela flygplatsen.

Gör grovjobbet

Martin Johansson menar att grovjobbet på flygplatsen just nu görs av markpersonalen och han känner lite extra för de trafikassistenter och personal i uniform som dagligen bemöter den ilska, frustration och besvikelse som just nu infinner sig på flygplatsen.

De har det väldigt tufft, man ser det på kroppsspråken och ansiktsuttrycken, säger Martin Johansson.

Du kanske också gillar