Hem Ekonomi Sista striden i familjedramat om Hogia – ”Befrielse”

Sista striden i familjedramat om Hogia – ”Befrielse”

förbi admin
0 kommentar

Många familjeföretag faller vid generationsskiften. Bara tolv procent överlever till en tredje generation, visade en studie med åtta år på nacken.

Det var just med oron för vad de efterkommande ska hitta på, som Bert-Inge Hogsved och hans hustru Åse i november 2019 bildades en stiftelse med två uttalade ändamål: Främja forskning och utbildning inom entreprenörskap samt äga aktier och på sikt bli majoritetsägare i Hogia AB för att ”säkra en fortsatt kontinuitet på ägarsidan”.Foto: Privat

Där, i de signalgula husen vid fjorden i Stenungsund, jobbar de allra flesta av programvaruföretagets 650 anställda, och fram till för ett par år sedan även Bert-Inge och Åse Hogsveds söner Johan och Markus Hogsved.

Det är just turerna inför att stiftelsen bildades och föräldrarna började föra över delar av de 70 procent av aktierna i Hogia som de äger, som ligger till grund för en av de senaste årens mest uppslitande familjetvister som blivit offentliga genom att de förs i domstol.

Det är snart tre år sedan Johan och Markus Hogsved, som äger resten av aktierna, 30 procent, begärde av tingsrätten att Hogia skulle tvångslikvideras.

Här, vid Hakefjorden i Stenungsund, ligger Hogias gulfärgade huvudkontor.Foto: Patrik Karlsson/Hogia

Bert-Inge Hogsved, som grundade Hogia 1980, har tidigare sagt till DN att hans tanke varit att sönerna en dag skulle ta över och att familjekonflikten är ”en stor jävla tragedi”. Men kring 2013 ska relationerna ha börjat kärva, och i juni i år, efter 42 år som vd, annonserade han att en av företagens lånngvägare, Niklas Rönn, tar över.

Nu, inför huvudförhandlingen i tingsrätten, har Bert-Inge Hogsved i samtal med DN åter hänvisat till motiven till att flytta ägandet av Hogia till stiftelsen. I övrigt vill han ligga lågt.

– Jag har stor respekt för tillställningen till veckan och vill inte sabotera något. Det här är en ovanlig situation och jag har ingen erfarenhet av den, säger han.

Men han säger också att han ”lagt ganska många timmar” de senaste dagarna på att i ett mejl förklara för medarbetarna hur han ser på situationen. Där skriver han: ”Jag har frågat, läst, tänkt – och skrivit. Och jag känner mig i dag ännu säkrare än någonsin på att vi både under och efter rättegången kommer att kunna gå vidare och fortsätta utveckla Hogia på det sätt som vi vill”.

Bert-Inge Hogsved avslutar: ”Jag tar alltså situationen med ro och kommer att gå till rättegången med ett lugn i kroppen”.

Markus och Johan Hogsved på väg ut från domstolssalen där den förberedande förhandlingen hölls i april i år.Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Mycket av förloppet i tvisten är parterna överens om. Men av handlingarna i domstolen framgår att ord står mot ord om företaget har erbjudit sönerna en uppgörelse. Till DN säger den äldre brodern, Johan Hogsved:

– Det har kommit olika undanflykter till varför de inte har velat träffa oss. Varje gång har det handlat om att vi först ska lägga ner stämningen. De har inte förstått sin del i det här, säger Johan Hogsved.

Några signaler om en uppgörelse i sista minuten har inte kommit, säger han.

– Vi har sagt till tingsrätten att vi är öppna för lösningar. Men just nu ser vi inga tecken på att någon skulle vara på väg.

Inte minst Bert-Inge Hogsved har talat om en oro för vad som skulle hända med Hogia om moderbolaget skulle försättas i likvidation. Vad är ert svar till den som oroas?

– Hittills har jag och Markus inte gått ut med vår berättelse. Vi har velat avvakta processen av hänsyn till Hogia. Då har vi fått stå ut med en sned vinkling i det offentliga, men vi har känt att det har varit värt det.

Johan Hogsved säger att de hade kunnat ge sig in i en pajkastning, men att ”vi har låtit vår far stå för den”.

– Det blir en viss befrielse att vi nu, i processen, blir tvungna att ge vår bild, och det är en markant annorlunda bild.

”Den andra bilden” är att ni är barn som fått aktier i gåva och och nu bara vill sälja, casha in och dra vidare.

– Ja, det är den bild Bert-Inge gärna vill ge. Men den är så fel att vi knappt vill bemöta den. Vi vill driva Hogia på ett sätt som vi tror på och är bättre för företaget på lång sikt. Men om Hogia nu blir fällt i domstol kan det inte vara vårt ansvar.

Ni har varnats från er far om risken att få betala mycket höga advokaträkningar.

– Jo, minsann. Vi vet vad Hogias advokater kostar per timme. Men vad gör vi? Vi vet att det blir dåligt om man backar.

Läs mer:

Hogia-ägarna ser sönerna som säkerhetsrisk – vill inte lämna ut information till dem

”Oerhört trist, inget man kunde ens fundera över när vi skänkte aktierna till pojkarna”

Du kanske också gillar