Hem Ekonomi SJ ny operatör för pendeltågen – då slutar MTR

SJ ny operatör för pendeltågen – då slutar MTR

förbi admin
0 kommentar

SJ ny operatör för pendeltågen – då slutar MTR

stockholms län

SJ ska köra pendeltågen i Stockholms län framöver. SJ tar över efter MTR och blir därmed ansvarig för pendeltågen; trafik, underhåll och service.

– Ett nära samarbete mellan Trafikförvaltningen (SL) och SJ är en förutsättning för att detta ska bli framgångsrikt. Med detta avtalstecknande inleds arbetet med att återfå en stabil och pålitlig pendeltågstrafik. Det kommer att ta tid, men förutsättningarna förbättras nu, kommmenterar David Lagneholm, chef för trafikförvaltningen och vd för SL i ett pressmeddelande.Avtalet innebär att SJ kör trafik på löpande räkning, med öppna böcker och i nära samverkan med trafikförvaltningen i alla beslut, skriver SL.

SL och hittillsvarande trafikutövare MTR har under lång tid fört dialog och till slut enats om att dagens avtal ska avslutas. Trafikförvaltningen och SJ tecknar nu ett nödavtal med stöd i EU:s kollektivtrafikförordning, för att säkra pendeltågstrafiken i Stockholm. SL skriver att successivt kommer resenärerna att märka förbättringar i form av fler och mer punktliga avgångar, förbättringarna börjar förhoppningsvis märkas redan under vintern då nyrekryterade lokförare kommer på plats. 

– Det här är ett stort och viktigt beslut som fattats i bred politisk samsyn. Kollektivtrafiken ska funka både för de som reser med den och för de som arbetar i den. Jag hoppas att vi genom det här beslutet får en mer leveranssäker pendeltågstrafik, säger Anton Fendert (MP), ordförande SL.

Kristoffer Tamsons (M) är  2:e vice ordförande SL.

– Resenärernas bästa kommer alltid först. Därför har vi nu lagt partipolitiken åt sidan för att gemensamt säkra pendeltågstrafiken. Dagens beslut är resultatet av en längre tids gemensamt arbete för ökad robusthet och fler tåg i tid. Vi kommer fortsatt och nogsamt följa upp så att det också blir resultatet i resenärernas vardag, säger Kristoffer Tamsons.

Den personal som enligt lag omfattas av verksamhetsövergång, kommer att erbjudas sådan. 

SJ:s avtal gäller från 3 mars och sträcker sig två år.  Den personal som enligt lag omfattas av verksamhetsövergång, kommer att erbjudas sådan. 

Det var i maj som Region Stockholm gav besked om att samarbetet med MTR inte skulle komma att förlängas. Avtalet skulle löpt ut 2026 men nu meddelar man alltså att det avbryts i förtid.

Den huvudsakliga orsaken till att samarbetet avslutas ska vara bristen på lokförare samt brister i underhållsverksamheten.I ett pressmeddelande meddelar Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd, att hon välkomnar beskedet.

– Det är bra för resenärerna att något görs. Den situation vi har haft det senaste året med inställda tåg är inte okej, och har urholkat förtroendet för kollektivtrafiken. Vi tror och hoppas att den nya aktören kommer att vara en bättre arbetsgivare än vad MTR har varit, kommenterar hon.

MTR kommer fortsätta driva tunnelbanan i regionen på uppdrag av trafikförvaltningen.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: [email protected] , 0709-449519Publicerad 12:13, 1 november 2023


Annons:

Annons:
Du kanske också gillar