Hem Ekonomi Skador i Olkiluoto 3 – kan påverka elpriserna

Skador i Olkiluoto 3 – kan påverka elpriserna

förbi admin
0 kommentar

DEN AKUTA ELKRISEN


Olkiluoto kärnkraftverk. Arkivbild.
Bild:
Robert Henriksson/SvD/TT

Finland (TT)

Skador har hittats i Finlands nya atomreaktor Olkiluoto 3 – reaktorn som skulle bidra till energiförsörjningen i vinter.

Nu blir elpriserna troligen högre än förväntat.

Kärnkraftbolaget Industrins kraft hittade skadorna under en översyn som gjordes efter det att reaktorn sedan slutet av september för första gången har gått för fullt, rapporterar finländska medier.

Bolagets säkerhetschef Veli-Pekka Nurmi säger till Yle att skadorna finns på tryckvattenpumparna i Olkiluoto 3:s turbin. Hur allvarliga skadorna är kan han inte svara på i det här skedet.

Skadornas uppkomst ska utredas. Enligt en expert som Hufvudstadsbladet har talat med kan det handla om en lättlagad skada, men i värsta fall kan hela pumpen behöva bytas ut.

Skadorna påverkar troligtvis tidtabellen för när reaktorn kan tas i regelbunden användning. Meningen var att Olkiluoto 3 skulle inleda regelbunden elproduktion i december – el som skulle ersätta landets import av rysk energi.

Finland kan klara vintern utan reaktorn, men det kommer påverka elpriserna, skriver Yle med hänvisning till en professor i energiteknik.

Enligt kärnkraftsbolaget utgör skadorna ingen fara för kärn- och strålsäkerheten.

Olkiluoto ligger på den finländska västkusten i landskapet Satakunta. Byggandet av den tredje reaktorn påbörjades redan 2005. Den skulle ha startat 2009 men har drabbats av stora förseningar och fördyringar.

Sofie Fogde/TT

Du kanske också gillar