Hem Ekonomi Skånska företagare i uppror mot elpriserna

Skånska företagare i uppror mot elpriserna

förbi admin
0 kommentar

Elpriserna i södra Sverige har de senaste veckorna slagit rekord på rekord. I början av veckan kom en ny toppnotering på 5,77 kronor per kilowattimme. Samtidigt låg priset i Norrbotten bara på 8,38 öre.

Skillnaderna mellan de norra och södra delarna av landet är stora och nu kräver företrädare för den skånska livsmedelsnäringen omedelbara åtgärder i det svenska prissättningssystemet.

– Vår uppmaning till politikerna är att de måste ta sitt ansvar, elprisområdena måste ändras så att vi delar på bördan och jämnar ut skillnaderna, säger Eric White, styrelseordförande för förpackningsklustret Packbridge.

Han var en av flera företrädare för den skånska livsmedelsnäringen som på torsdagen samlades i Malmö för ett gemensamt upprop mot de skenande elpriserna.

– Detta är ett skrik på hjälp. Spotpriset var 25 gånger högre i Sydsverige jämfört med norra Sverige i dag. Det är fullkomligt absurt och det är politiska beslut som ligger bakom, säger han.

Elpriserna är historiskt höga i södra Sverige.

Foto: Magnus Hallgren

Sverige fick nyligen klartecken från EU-myndigheten Acer att göra en översyn av elprissystemet, men nytt förslag väntas först nästa sommar. Då kan det vara för sent för en många företag, menar Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin.

– För Skåne är det en ödesfråga. Vi hoppas att rikspolitiken hörsammar detta snabbt. Vi måste göra någonting nu, vi kan inte vänta till nästa höst, säger hon.

Hans Ramel, regionordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, vittnar om att många livsmedelsföretag har höjt priserna för att kompensera elkostnaderna och att det finns en oro för att kunderna ska tvingas lägga ned och att arbetslösheten ska stiga.

– När det blir tufft för livsmedelsföretagen blir det tufft för oss, säger han.

Hans Ramel varnar för att svenska livsmedelsproducenters hållbarhetsarbete nu måste pausas.

– Sveriges bönder ligger långt fram när det gäller hållbarhet. Vi vill fortsätta resan vi har påbörjat mot fossilfritt och vi kan egentligen utveckla företagen men det försvåras av de olika elpriserna, säger han.

Enligt Eric White på Packbridge var det få företag som hann reagera när de ökade priserna kom förra vintern – det gick upp för många först när Ryssland invaderade Ukraina.

– Nu kommer det en höst och en vinter och Putin kommer säkert att ställa till mer elände. Det kan vi inte styra över, men vi vet att det kommer att bli mer störningar på elmarknaden. Det vi kan göra inom riket är att säga att det inte var någon bra idé med fyra olika elprisområden.

Läs mer:

Pågen tvingas höja priserna: ”Det är jättetufft”

Elområdena kan ändras – men tidigast 2025

Du kanske också gillar