Hem Ekonomi Sparekonomerna: Så ska du tänka kring sparandet

Sparekonomerna: Så ska du tänka kring sparandet

förbi admin
0 kommentar

Är sparandet kortsiktigt eller långsiktigt? Det är frågan att ställa sig när man väljer sparform. Det är tre ekonomer DN har talat med eniga om.

– Är sparandet kortsiktigt är ett sparkonto bra av flera olika skäl. Börsen går upp och ner, säger Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

Hon avråder från att ta ut pengar från börsen i förhoppning att räntorna på sparkontona ska stiga när Riksbanken höjer reporäntan.

– Pengarna ska inte tas ut om de är på börsen för att jobba långsiktigt. Problemet med att ta ut pengar och sätta in dem på ett sparkonto är att det är svårt att pricka rätt när börsen vänder, säger Sharon Lavie.

Räntorna på sparkonton följer inte nödvändigtvis reporäntan. Det finns banker som erbjuder ränta om kunden väljer att binda pengarna på exempelvis tre år. Ofta är räntan som erbjuds låg, och att ta ut pengarna i förtid kan innebära en straffavgift.

– Om du har 10 000 kronor i sparande och binder pengarna till en ränta på 0,3 procent skiljer det sig 30 kronor per år. Då kan det vara bättre att välja rörligt för 0 procent för att sedan kunna välja en annan aktör som ger bättre ränta i framtiden, säger Sharon Lavie.

Att betala räntor till kundernas sparkonton är en kostnad för bankerna. Men vissa banker har ett behov av att låna in pengar.

– Banken låter dig spara på kontot, och får pengar som ligger till grund för hur mycket banken får låna ut. Det är egentligen där de tjänar pengarna.

Vissa mindre banker är beroende av att kunder sätter in pengar för att banken sedan i sin tur ska kunna öka andelen som lånas ut.

– Därför är de beredda att ge dig bättre ränta än vad till exempel storbanker är, som har flera olika produkter och kan tjäna pengar på andra saker än att låna ut pengar, säger Sharon Lavie.

Bild 1 av 2
Frida Bratt.

Foto: Magnus Hallgren

Bild 2 av 2
Nicklas Andersson.

Foto: Thomas Blomquist


Med en inflationstakt på 4,5 procent och sparräntor som i bästa fall ligger på 2,3 procent är sparande på sparkonto i dagsläget inte särksilt gynnsamt. Däremot finns få alternativ för någon som har ett kortsiktigt sparande.

– Jag tror tyvärr inte man ska vänta sig så mycket ränta på sparkontot tyvärr, trots att Riksbanken är på väg att höja räntan, säger Frida Bratt.

Bankerna har vant sig vid en acceptans för låga räntor på sparkonton som gör att höjningarna kommer att dröja, framför allt hos storbankerna, säger Frida Bratt. Däremot anser hon att det finns goda anledningar att förhandla om bolåneräntan. När bankerna förlorade på minusräntan kompenserades detta med dyrare bolån. Med högre ränta borde bankerna hamna på plus.

– Det kan vara bra att ha med sig i en bolåneförhandling att det borde finnas lite marginal, säger Frida Bratt.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, säger att det är ett dåligt läge att ta ut pengar från börsen.

– Det skulle ha gjorts den 4 januari när börsen toppade. Jag tror snarare att det är bättre att investera pengar på börsen nu. Pengar som är långsiktiga ska vara kvar på börsen, säger han.

Det vanliga är att säga att börsen stiger omkring 7 procent per år. Men variationerna är stora.

– Ofta stiger börsen mer när den stiger, och faller mer när den faller. Det skapar en dålig magkänsla som sparare måste orka utstå, säger Nicklas Andersson.

Sparade pengar som inte ska användas på ett tag placeras med fördel på ett ISK-konto, säger Nicklas Andersson.

– Om man inte vet var man ska börja eller saknar ett intresse för aktier kan det vara bra att börja med en global indexfond. Den ger bred exponering, bra riskspridning till en låg prislapp. Upprätta ett sparande månadsvis. Det bästa sparandet är det som blir av.

En riktlinje brukar vara att spara tio procent av den disponibla inkomsten. Men med stigande elpriser och högre priser på mat och bensin kan ekonomin vara kärvare än vanligt.

– Fundera kring hur mycket som går att spara, säger Nicklas Andersson.

Läs mer: Så tar du kontroll över din privatekonomi i oroliga tider

Du kanske också gillar