Som vi förklarade i vårt tidigare uttalande delar vi inga sådana detaljer.
Spotifys sätt att agera gentemot medier följer en metodik som vi ser allt oftare när medier granskar företag eller myndigheter. I stället för att svara på frågor försöker man misskreditera budbäraren via egna informationskanaler.
Under rubriken ”Spekulationer i media” på plattformen X (tidigare Twitter) ondgör man sig över bruket av anonyma källor och påstår, utan några presenterade belägg, att artikeln bygger på ”uppgifter som inte stämmer överens med verkligheten”. Sedan kommer en lång beskrivning av hur oerhört bra allt fungerar på Spotify. Vem på Spotify som ligger bakom uttalandet framgår inte. När internationella medier kontaktar Spotify för kommentarer till SvD:s avslöjande är det enda de får den engelska varianten av postningen.
Ordet ”spekulationer” är i och för sig inte ointressant i sammanhanget. Men det är först när rykten eller spekulationer visar sig vara sanna som de håller för en publicering. Och den resan kan vara både lång och snårig. Det krävs många och initierade källor som kan bekräfta uppgifter. Det säger sig själv att många uppgiftslämnare måste vara anonyma.
Uppgifter och påståenden ska beläggas. Svenska Dagbladets reportrar har till och med testat påståendena genom att själva kontakta försäljare av fejkade lyssningar, på samma sätt som gängmedlemmar beskrivit.
Resultatet av granskningen har läsarna kunnat följa i ett antal publiceringar. Redan efter första artikeln valde såväl justitieminister Gunnar Strömmer (M) som Socialdemokraternas Ardalan Shekarabi att offentligt kräva svar av Spotify, om det de kallar ”mycket allvarliga uppgifter”.
Svar från Spotify är också något som våra reportrar har sökt i flera veckors tid. Men som SvD Kultur-medarbetaren Emil Arvidson konstaterar:
“Som journalist är det i dag lättare att boka en riktig intervju med valfri svensk gängledare, än med någon med faktiskt inflytande på de stora techbolagen.”
Gängkriminaliteten är ett av vår tids största samhällsproblem och ett nationellt trauma. Det behöver knappast förklaras att det har ett stort allmänintresse att journalistiskt undersöka hur den här typen av brottslighet finansieras.
Det är upp till Spotify självt att fundera kring bolagets ansvar att inför allmänheten förklara och svara på frågor. Möjligheten till intervju kvarstår.