Hem Ekonomi Stort ras i Erik Olssons bostadsindex – 45 procent tror på fallande bopriser

Stort ras i Erik Olssons bostadsindex – 45 procent tror på fallande bopriser

förbi admin
0 kommentar

”Erik Olsson Bostadsindex visar att prisförväntningarna sjunker som en sten och nu ligger på samma låga nivå som när pandemin kom och oron var som störst”, säger Johan Nordenfelt, informationschef vid Erik Olsson Fastighetsförmedling.

I maj räknar 20 procent av visningsbesökarna med stigande bostadspriser det kommande året, ned från 43 procent i november. Samtidigt ökar andelen som tror på sjunkande priser, till 45 procent från 16 procent.

Nettoandelen som tror på stigande kontra sjunkande bostadspriser det kommande året har därmed fallit till -25 procent i maj från 27 procent i februari.

Johan Nordenfelt säger att flera faktorer nu samverkar, där höjda priser på basvaror som mat och drivmedel ger sänkta reallöner samtidigt som högre räntor gör boendet dyrare. Till detta kommer att en tredjedel av visningsbesökarna uppger att de vill lägga en mindre andel av sin konsumtion på boendet nu än under pandemin.

”Man har mindre pengar att röra sig med och vill lägga en mindre del av dem på boendet. Det kommer att pressa priserna. Den negativa prisförväntan gör dessutom att köparna kan våga vänta ut säljarna – som själva är mer nervösa och gärna vill stänga sin försäljning. Det kan göra de negativa prisförväntningarna självuppfyllande”, säger han.

Samtidigt påpekar han att en stor majoritet av visningsbesökarna, 92 procent, räknar med att priserna rör sig upp eller ned med maximalt 10 procent det kommande året.

Han tillägger att ytterligare en fråga är i vilken mån efterfrågan kan absorbera det ökade utbudet av bostäder till salu.

”Om ett överutbud biter sig fast förskjuts balansen på marknaden på ett sätt som också pressar bostadspriserna”, säger han.

I EOBi ställs för andra gången frågan om visningsbesökarna tänker lägga en mindre del av sin konsumtion på bostaden när Sverige nu öppnat upp igen. Nu svarar 32 procent ja, mot 24 procent i februari.

”Under pandemin var inflation och räntor lägre än nu samtidigt som bostaden prioriterades högre på ett sätt som drev bostadspriserna. Nu är läget det motsatta”, konstaterar Johan Nordenfelt.

EOBi bygger på svar från personer som var på Erik Olssons bostadsvisningar i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund i maj.

Du kanske också gillar