Hem Ekonomi Stort svinn trots dyrare matpriser

Stort svinn trots dyrare matpriser

förbi admin
0 kommentar

Var femte person slänger över två kilo mat i veckan. Det visar en ny Sifo-undersökning.

– Ät upp det du har innan du köper ny mat, säger Johan Gertell, sälj- och marknadsdirektör på Mathem.

Samtidigt som matpriserna blir allt dyrare till följd av kriget i Ukraina slänger svenskarna över ett kilo mat i veckan. Det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Mathem.

Nästan en fjärdedel av alla villaägare slänger mer än två kilo mat i veckan. Det är nästan dubbelt så mycket som de som bor i lägenhet, där många slänger runt ett kilo i veckan.

Hur mycket mat som hamnar i soptunnan skiljer sig även mellan storstadsborna. Göteborgarna slänger minst, bara 15 procent av dem uppger att de slänger ett kilo i veckan. Malmöborna och stockholmarna är nästan lika goda kålsupare. Där uppger 24 respektive 23 procent att de slänger ett kilo.

Var femte person slänger över två kilo mat i veckan, visar en ny Sifo-undersökning.

Lagringssvinn vanligast

Den typen av svinn som är allra vanligast är det så kallade lagringssvinnet – mat som förvaras i kyl, frys eller skafferi innan det slängs. Det står för nästan hälften av svinnet.

Näst vanligast att kasta (16 procent) är den mat som blir över när man tillagar en måltid. Det som slängs minst är tallrikssvinnet – det som skrapas ihop från tallriken efter man ätit upp.

Den stora boven i dramat är oplanerade matinköp som skapar ett stort lager av öppnade matvaror som hamnar längst bak i kylen och glöms bort.

För att undvika att slänga mat tipsar Mathem om att inventera hemma innan du handlar och att planera inköpen innan du handlar.

– Har du en dag när du rensar se till att lukta, smaka och känn på varorna innan du slänger allt som passerat bäst före-datum, säger Johan Gertell, sälj- och marknadsdirektör på Mathem.

Du kanske också gillar