Hem Ekonomi Svårt läge för sydsvensk ”Gör uppror”

Svårt läge för sydsvensk ”Gör uppror”

förbi admin
0 kommentar

När Ryssland på måndagen stänger av gasen till Europa och elpriserna når nya rekordnivåer drabbas företagare i södra Sverige hårt.

Pappersindustrin Klippans bruk, som funnits sedan 1573, är en dem. 

Redan i vintras fick fabriken skära ner 24 personer ur personalstyrkan på grund av det stigande elpriset. Sedan dess har man på grund av nedskärningarna inte kunnat använda fabrikens fulla kapacitet och efterfrågan på pappersmassan har minskat när priset gått upp. 

– Det har ökat med runt 50 procent. Det är fruktansvärt tråkigt och i slutändan drabbar det konsumenterna, säger styrelseordförande Stefan Sundh. 

Fyra elprisområden

Sedan 2011 är Sverige indelat i fyra el-områden, från norr till söder. I de båda nordliga el-områdena finns regelmässigt överskott av produktion, inte minst på grund av vattenkraften, medan det i de båda södra är större förbrukning än produktion. 


Under vissa delar av året finns det inte tillräcklig kapacitet i elledningarna för att transportera elen från norr till söder. 


Tanken bakom el-områdena är att prismekanismen ska ge incitament att starta elproduktion där priset är högt. Så har ännu inte blivit fallet, även om de riktigt markanta skillnaderna i pris mellan el-områdena uppstått först från och med 2020.


Källa: Energimarknadsinspektionen

”Skåningarna borde göra uppror”

För pappersfabriken i Klippan är lönsamheten på grund av prisläget noll, investeringar uteblir och återanställningar är det inte tal om.

Att priserna är så höga i elområde 4, som täcker Skåne, Blekinge och delar av Småland och Halland, irriterar styrelseordföranden.

– Det som retar oss något är att om man är verksam i södra Sverige har man oerhört mycket högre elpriser än vad motsvarande industri skulle ha haft i Norrland. Det kan reta gallfeber på vilken företagare som helst, säger Stefan Sundh. 

Företag i södra Sverige måste i dag räkna med tio gånger högre elräkningar i jämförelse med sina motsvarigheter i norr, enligt organisationen Företagarna. Samtidigt är Sydsverige hem åt stora industrier, däribland en tredjedel av Sveriges livsmedelsproduktion.

– Skåningarna borde göra uppror snart, säger Stefan Sundh.

Branschorganisationen Företagarna är mycket bekymrade över de skyhöga elpriserna.

Foto: evelina carborn

Förlorade investeringar 

De höga priserna tros hålla i sig. Enligt DN väntas det högsta priset någonsin på el i Sverige under sommartid. Magnus Nson Engelbäck, regionchef på Företagarna Syd, är oroad. 

– Det var ett och ett halvt år sedan som vi började flagga för att vi förlorar investeringar i södra Sverige på grund av elpriserna, säger Magnus Nson Engelbäck. 

Då rörde det Pågens förlorade mångmiljardsatsning i Malmö.

– Södra Sverige drabbas av dagens system med elprisområden och detta blir en konkurrensnackdel för oss jämfört med resten av landet, säger han.  

LÄS MER: Elpriset väntas nå nya rekordnivåer

20 tips: Så sparar du el hemma:

Så minskar du dina kostnader när elpriset höjs.

Du kanske också gillar