Hem Ekonomi Sven Hagströmer: Det städar upp på börsen

Sven Hagströmer: Det städar upp på börsen

förbi admin
0 kommentar

Kände finansveteranen Sven Hagströmer gillar blankaraktivism så länge den är transparent, då håller det rent på börsen, anser han.

I måndags blev Sinch ifrågasatt av en aktivistfirma, berättar Di och förklarar att företaget – Ningi som det heter – hade synpynkter på Sinchs redovisning och samtidigt förklarade att man tagit en blankarposition i molnkommunikationsbolaget.

Aktivistfirman väckte ont blod hos Sinchs aktieägare men finansprofilen Sven Hagströmer, som även är ordförande i Creades, avslöjar nu i Dagens Industri att han uppskattar blankning.

Det är ett naturligt inslag ”i en fungerande kapitalmarknad”, anser Hagströmer.

De som tycker annorlunda har skeva argument för det, ”något ont att försvara”, som finansnestorn uttrycker det.

Sven Hagströmer applåderar även blankaraktivism där blankningscase exempelvis exponeras på sociala medier, förutsatt att börsoperatören Nasdaq tar sitt ansvar, som han säger.

”Det är bara att se till så att det inte blir marknadsmanipulation, att man kommer med ogrundade påståenden, och det måste börsen ta ett ansvar för. Om man sprider falska rykten blir man ansvarig för det, det ska vara kriminellt”, säger Hagströmer till Di som är av den uppfattningen att blankaraktivism håller rent på börsen.

Han hoppas, säger han i Di-artikeln, att fenomenet med blankaraktivism kommit för att stanna.

Läs mer här vad blankaraktivism innebär.

Här kan du läsa mer om vad blankning betyder.

Läs även: Sven Hagströmer golvar SBB-aktien – ”absurd” affärsidé [Dagens PS]

Du kanske också gillar