Hem Ekonomi Svenska banker till hushållen: Räkna med att den rörliga räntan stiger

Svenska banker till hushållen: Räkna med att den rörliga räntan stiger

förbi admin
0 kommentar

Under onsdagskvällen höjdes den amerikanska styrräntan ännu en gång med 0,75 punkter och lyfte därmed räntan till 3,75 – 4,00 procent. Räntehöjningen var väntad. Vad marknaden väntade på var huruvida Powell skulle signalera en tydlig vändpunkt för när räntehöjningarna går in i ett lugnare skede – så blev inte fallet.

– Det var lite överraskande. Marknaden tolkade det som att räntan nog ska gå upp en bit över 5 procent innan Fed känner sig klara, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson. 

På Stockholmsbörsen märktes ängsligheten främst genom dalande börsnoteringar. Magnusson tror att det framförallt beror på att marknaden tog fasta på beskedet kring fler räntehöjningar. 

– Det som påverkar den amerikanska börsen påverkar med fördröjning även svenska och europeiska börser. Det här visar att Fed:s räntebeslut har betydelse också för Sverige – exempelvis via börsen och sparandet. 

Riksbanken: ”Vi bedriver en självständig penningpolitik”

Att vi påverkas av det som sker i vår omvärld bekräftar även Riksbanken.

– Om andra centralbanker höjer sina styrräntor innebär det att deras räntor också kommer ner. Det kommer indirekt att påverka Sverige också, säger Riksbankens presschef Tomas Lundberg.

Riksbankens styrränta ligger för närvarande på 1,75 procent. Bankens egen prognos pekar mot en ny topp i februari 2023.

Betyder Feds beslut att Riksbanken automatiskt kommer höja den svenska styrräntan, och i samma skala?   

– Nej vi bedriver en självständig penningpolitik, säger han.  

Privatekonomen: Räkna med att rörliga räntan stiger 

Svenska hushåll är några av de mest räntekänsliga i världen. Enligt Swedbank och Sparbankernas privatekonom Arturo Arquez beror det framförallt på två saker: Hög skuldsättning i kombination med hög andel rörlig ränta. 

– Svenskar har en fäbless för rörlig ränta, vilket över tid har visat sig vara billigast, men det får stor effekt när räntan rör sig, säger han. 

Swedbank bedömer att den svenskan styrräntan ska upp med 1,25 procentenheter till februari 2023. Det kommer att märkas även på boräntorna. För de svenska hushållen innebär det 730 kronor mer i månaden efter fullt ränteavdrag, om man har lånat en miljon kronor.

– Budskapet till hushållen är: räkna med att den rörliga räntan stiger i motsvarande grad som styrräntan, säger Arturo Arquez.

Se SEB:s chefsekonom Jens Magnusson förklara hur svenska börsen påverkas av amerikansk ekonomi och räntehöjning i videon ovan.

Du kanske också gillar