Hem Ekonomi Svenska fonden avfärdar budet på Swedish Match – ”Alldeles för billigt”

Svenska fonden avfärdar budet på Swedish Match – ”Alldeles för billigt”

förbi admin
0 kommentar

”Ett av de främsta svenska kvalitetsföretagen, grundat 1915, riskerar att lämna börsen alldeles för billigt. Det är beklagligt att Protean Select är den enda svenska fonden såvitt vi vet som vill och kan ta denna kamp”, skriver Protean i ett pressmeddelande och tillägger:

”Vår analys indikerar att det nuvarande budet på 106 kronor undervärderar de långsiktiga utsikterna för Swedish Match med stor marginal, och genom att säga nej till budet kan vi potentiellt få en väsentlig långsiktig uppsida”.

I sin argumentation mot Philip Morris bud tar Protean inte minst avstamp i den potential fonden anser att Swedish Match tobaksfria nikotinprodukt Zyn har.

”Vår bedömning är att Swedish Match (utan nuvarande bud) skulle ha värderats till 106 kronor eller högre redan under 2023”, skriver Protean och menar att om en ”rimlig” multipel på fondens uppskattade rörelsevinst för Zyn nästa år skulle tillämpas så skulle det i sin tur motivera 85 procent av den rådande budkursen.

Protean nämner vidare att man är ”förbryllade” över att Swedish Match styrelse rekommenderat aktieägarna att acceptera budet.

”Vi kan inte låta bli att undra: skulle en annan styrelse, med en större insats att bevaka (more skin in the game), ha kommit till en annan slutsats”.

Du kanske också gillar