Hem Ekonomi Tallink Silja hyr två färjor till Nederländerna – blir flyktingboenden

Tallink Silja hyr två färjor till Nederländerna – blir flyktingboenden

förbi admin
0 kommentar

Silja Europa, som har trafikerat rutten Helsingfors-Tallinn, kommer att hyras ut till Nederländerna där den används som ett boende för ukrainska flyktingar i sju månader, från och med den 20 augusti. Efter det kan kontraktet förlängas med tre månader.

Färjan Galaxy, som har trafikerat mellan Åbo och Stockholm, hyrs ut från och med den 20 september. Också det kontraktet gäller för sju månader med möjlighet till förlängning i tre månader.

Bägge färjor kan fungera som tillfälligt boende för 1 200 – 1 400 flyktingar.

Beslutet innebär också att Tallink Silja varslar 265 av sina anställda i Sverige. Inga anställda i Finland berörs av varslet.

Fyra färjor

Rederiets situation är fortfarande utmanande efter coronapandemin. Passagerarsiffrorna har stigit i sommar då koronarestriktionerna hävdes, men Rysslands krig mot Ukraina har fört med sig nya utmaningar. Enligt Katri Link, kommunikationsdirektör på Tallink Grupp, är beslutet att hyra ut Silja Europa och Galaxy baserat på ekonomiska orsaker.

– Rysslands krig mot Ukraina leder till försiktighet i resandet och till höjda bränslepriser. Ingen vet vad vintern för med sig. Folk behöver överväga om resande är deras första prioritet eller inte, när kostnaderna stiger. Vi måste se nya möjligheter att hålla vår business flytande, säger Link.

Totalt har Tallink Silja nu omvandlat fyra av sina färjor till tillfälligt boende för ukrainska flyktingar. Rederiets färjor Isabelle (som trafikerat mellan Stockholm och Riga) och Victoria I (som tidigare trafikerat mellan Helsingfors och Tallinn) har redan tidigare flyttat till Skottland, respektive Tallinn.

Artikeln har uppdaterats.

Du kanske också gillar