Hem Ekonomi Telia sänker förväntningarna | SVT Nyheter

Telia sänker förväntningarna | SVT Nyheter

förbi admin
0 kommentar

Telia redovisar en vinst före skatt på 2 404 miljoner kronor för tredje kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 1 957 miljoner kronor motsvarande period 2021.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2 543 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

Vd:n nöjd med resultatet

Det justerade rörelseresultatet (ebitda) blev 8 070 miljoner kronor, jämfört med 7 738 miljoner i fjol. Där hade analytiker räknat med cirka 8 050 miljoner.

Omsättningen uppgick till 22 456 miljoner kronor, jämfört med 21 271 miljoner kronor ett år tidigare.

Vd Allison Kirkby är nöjd med resultatet, men sänker samtidigt förväntningarna på Telias tillväxt framöver på grund av det osäkra läget i ekonomin.

”Den makroekonomiska motvinden ökade dock från en bris till en mild storm under sommaren, med kraftigt högre energipriser och räntor”, skriver hon i ett pressmeddelande. Trots att Telias omsättning blev högre, och enligt henne har klarat av att stå emot det försämrade ekonomiska läget, så ser läget framöver mer osäkert ut. Allison Kirkby sänker förväntningarna på Telias resultat framöver.

Kan bli lägre utdelning

Hon flaggar för att utdelningen kan bli lägre, på grund av bland annat ökade energikostnader. ”Detta och högre räntor är nu reflekterade i våra förväntningar avseende det operationella fria kassaflödet för 2022, vilket förväntas att understiga miniminivån för utdelningsåtagandet”.

Hon vill dock vänta med att ge tydligt besked.

”Som en följd av osäkerheten runt den nuvarande makroekonomiska utvecklingen, kommer vi att vänta till dess att vi rapporterar vårt helårsresultat i januari, innan vi kommenterar på kassaflödet för 2023”, skriver hon.

Du kanske också gillar