Hem Ekonomi Tidigare Twitter-anställd om massuppsägningarna: ”Desinformationen kan öka”

Tidigare Twitter-anställd om massuppsägningarna: ”Desinformationen kan öka”

förbi admin
0 kommentar

Den 12 november upptäckte dataanalytikern Melissa Ingle att hon inte längre hade tillgång till Twitters interna kommunikationskanaler. Kort därpå kom ett mejl om att hon blivit uppsagd. 

– I samband med Elon Musks köp hade vi hade hört rykten om uppsägningar men det kändes overkligt när det faktiskt hände, säger Ingle.

Arbetade med moderering

Ingle arbetade i ungefär ett år på Twitter. Hon var anställd via ett bemanningsföretag på en avdelning som utvecklade algoritmer för att moderera inlägg och kommentarer med olämpligt innehåll som hot, hat, trakasserier och politisk desinformation.

– På min avdelning fick två tredjedelar gå och de människor som granskade inläggen har nästan tagits bort helt, säger hon. 

Ingle ser allvarligt på den kraftiga nedskärningen av personal som modererar inlägg. Även om automatiserade algoritmer finns för att filtrera och rensa bort olämpligt innehåll anser hon att den mänskliga faktorn krävs.  

– Det kommer in runt 36 miljoner Twitterinlägg i timmen. Ingen mänsklig arbetskraft i världen är kapabel att bevaka alla dessa men ibland behöver du människor för att avläsa ton, sarkasm, parodi och vissa saker som algoritmerna missar. 

Vad tror du kan hända då?  

– Jag är rädd att att desinformation kommer att öka på plattformen nu. Folk vill inte associeras med den typen av hat och påhopp som tenderar att uppstå på plattformar utan moderering.

Musks tillsätter styrelse

Elon Musk har tidigare uttryckt sig kritiskt mot Twitters modereringspolicy och sagt att den begränsar yttrandefrihet.  

Han har exempelvis även släppt tillbaka Donald Trump på plattformen, som blev avstängd efter upploppen i Washington D.C 2021 för att hans inlägg bedömdes uppvigla till våld. 

Sedan Elon Musk köpte Twitter har han sagt att han ska tillsätta en särskild styrelse för att se över modereringen, men poängterar att inget hittills har ändrats i Twitters policy. 

Kulturnyheterna har sökt Twitter för en kommentar.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kommer Twitter att dö? Se videon för en genomgång av veckans stora sociala medier-storm. Foto: SVT/TT/Pexels

Du kanske också gillar