Hem Ekonomi Trots rekordpriser – elbolag går med förlust | Ekonomi

Trots rekordpriser – elbolag går med förlust | Ekonomi

förbi admin
0 kommentar

Europa och Sverige har elpriser som aldrig tidigare skådats. Men trots det lyckas inte de stora elbolagen slå mynt av utvecklingen. 

Sveriges elproduktion kommer till stor del från fem av de största producenterna – Vattenfall, Fortum, Uniper, Statkraft och Skellefteå Kraft. 

Statliga Vattenfall, finska delstatliga Fortum, finsk-tyska Uniper och norska statliga Statkraft har alla stora problem och går miste om miljardbelopp. 

Ett bekymmer är säkringskontrakten på elpriset. Bolagen säkrar elpriset i förväg – men då mot det såkallade systempriset. Men systempriset har på grund av ostabila elpriser i realiteten inte korrelerat med det faktiska priset. I år har Vattenfall säkrat 66 procent av sin produktion på ett genomsittligt pris på 18 öre per kilowattimme – samtidigt har priset i södra Sverige ofta legat på flera kronor. 

Halverad vinst

Det här gör att Vattenfall och Statkraft tappar pengar. 

– Eftersom det pris vi säkrar mot inte alltid korrelerar med priset i prisområden där vi producerar och levererar el så blir hedgen mindre effektiv, säger Tobias Sjöberg, på Vattenfalls avdelning för investerarrelationer, till SvD.

Under andra kvartalet nästan halverade Statkraft sin vinst före skatt, till 2,9 miljarder kronor, jämfört med samma kvartal i fjol.

För tysk-finska Uniper har problemen varit snarlika, men med en ytterligare betungande faktor: beroendet av rysk naturgas. På grund av kriget har företaget tvingats upphandla gas till betydligt högre marknadspriser samtidigt som bolaget sitter fast med lägre pris till sina kunder. Under sommaren blödde Uniper tresiffriga miljonbelopp – varje dag. I Sverige äger Uniper bolaget Sydkraft.

De enda som gör vinst

Fortum bokförde en rekordförlust före skatt på omkring 90 miljarder kronor för andra kvartalet. Bolagets hela börsvärde är 95 miljarder. 

Den enda storproducenten som lyckats ligga rätt i förhållande till prissättning är kommunägda Skellefteå Kraft. Under årets första fyra månader ökade bolagets vinst före skatt med 22 procent till drygt en halv miljard kronor. 


LÄS MER: Premium Elsmällen: 25 000 kronor för en villa • Tabeller
LÄS MER: Premium Så väljer du elavtal när elen blir dyrare

Du kanske också gillar