Hem Ekonomi Tung ekonom till Fed-bossen: Tagga ner

Tung ekonom till Fed-bossen: Tagga ner

förbi admin
0 kommentar

Den amerikanska centralbanken Fed famlar och riskerar att utlösa en recession, det är dags att tagga ner, anser senior ekonom.

Om Fed inte drar ner på tempot i sina räntehöjningar är risken överhängande att USA hamnar i lågkonjunktur, menar Ed Yardeni, som står bakom Yardeni Research, berättar CNBC.

Fed måste gå mer försiktigt fram med sina räntehöjningar, men lika viktigt är att sänka takten i den kvantitativa åtstramningen som gör att värdepappren i balansräkningen minskar, framhåller seniorekonomen.

Han avråder Fed från att gå fram med ytterligare en 75-punktshöjningen på mötet i november och tror, säger han till CNBC, att inflationen kan vara på väg ner.

USA:s centralbank kan inte gå fram lika hökaktigt som man gjort hittills, det är dags att ”pausa” den aggressiva penningpolitiken för att undvika ”en betydande lågkonjunktur”.

CNBC uppger att Federal Reserve höjt sin styrränta upp till intervallet 3 till 3,25 procent sedan mars och att räntan kan höjas till 4,6 procent 2023.

Redan i slutet av i år har Fed-tjänstemän flaggat för att räntan kan höjas till 4,4 procent, framgår det.

Medan investerare på börsen nu tampas med försämrade ekonomiska utsikter ifrågasätts centralbankens agerande. Aktiemarknaden befinner sig i björnmarknadsterritorium.

Fed uppges ligga ”långt efter kurvan”.

Med det menas att Fed-bossen först avfärdade inflationen som snabbt ”övergående”. Det var under pandemin och Federal Reserves ordförande Jerome Powell har sedan fått ångra det uttalandet.

”Förmodligen är det en bra tid att ta tillbaka det”, sade Powell i november förra året.

Läs även: Asienbörserna dras med i USA-ras [Dagens PS]

Du kanske också gillar