Hem Ekonomi Undersökning: Svenska hushåll mår bra ekonomiskt

Undersökning: Svenska hushåll mår bra ekonomiskt

förbi admin
0 kommentar

Drygt 3 000 personer svarade när Kantar Sifo, på uppdrag av bland annat Swedbank, ställde frågor om de svenska hushållens privatekonomi under 2021.

63 procent svarade att ekonomin är oförändrad och 22 procent att den blivit bättre eller mycket bättre. 10 procent svarade att den blivit sämre.

Att en klar majoritet av svenska hushåll uppger att ekonomin är oförändrad eller har förbättrats, kan tillskrivas sparandet som många hushåll tvingats göra under åren med pandemin, säger Arturo Arques, sparekonom på Swedbank och sparbankerna.

– En ganska stor del av hushållens konsumtion går till annat än levnadskostnader, exempelvis resor, gå på restaurang eller på bio och liknande. Men den delen har ju fått stryka på foten under pandemin, folk har inte konsumerat lika mycket som tidigare och då kunnat bygga på sin sparbuffert och sitt sparande.

– Har du inte blivit arbetslös under perioden så kan vi konstatera att många fått det bättre, säger Arturo Arques.

Hur tror du att din ekonomi kommer att bli 2022?

Jag tror att min ekonomi kommer att bli…
(Andel svarande i procent)

Källa: Kantar Sifo

Förklaringen till att 85 procent uppger positiva svar går hand i hand med arbetslösheten, säger han. Arbetsförmedlingens senaste siffror visar en arbetslöshet på 7,2 procent, vilket är lägre än för exakt ett år sedan men även lägre än i februari 2020, alltså innan pandemin bröt ut i Sverige.

– Den steg initialt under pandemin men har sedan fallit tillbaka. Ju fler som kommer i arbete desto starkare ekonomi. Så jag är inte helt förvånad att det ser ut så här. Regeringen har också höjt taket för a-kassan under pandemin vilket också har haft en effekt. De som har förlorat jobbet drabbas förstås hårt men tack och lov har de flesta av oss har fått behålla jobben.

Arturo Arques, sparekonom på Swedbank och sparbankerna.

Arturo Arques, sparekonom på Swedbank och sparbankerna.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Vidare uppger nästan 60 procent av svarande hushåll att man planerar en förändring av sin privatekonomi nästa år, 30 procent att de kommer att spara mer och 24 procent att man kommer att minska utgifter.

Det ska inte liknas vid ett halvhjärtat nyårslöfte, säger Arturo Arques.

– Pandemin har på ett väldigt brutalt sätt lärt oss värdet av att ha marginal i privatekonomin, en buffert. Livet består av en massa överraskningar, du kan bli sjuk, drabbas av skilsmässa och arbetslöshet. Har du en buffert kan du minimera konsekvenserna av såna oönskade överraskningar, det är en insikt som jag tror inte minst hushållen och småföretagen har lärt sig.

En sådan buffert tar mellan ett till två år att spara till, menar han.

Har coronapandemin påverkat din privatekonomi under 2021?

Min privatekonomi har blivit…
(Andel svarande i procent)

Har coronapandemin  påverkat din privatekonomi  under 2021?

Källa: Kantar Sifo

– Vi har ett råd som jag brukar kalla 10-2-regeln. Försök spara 10 procent på lönen efter skatt, till dess att du har en sparbuffert som uppgår till minst två månadslöner efter skatt, säger Arturo Arques.

Planerar du att göra några förändringar i din privatekonomi 2022?

(Andel svarande i procent)

Planerar du att göra några förändringar i din privatekonomi 2022?

Källa: Kantar Sifo

Handelns utredningsinstitut (HUI) spår att årets julhandel kommer att öka med tre procent och landa på 87 miljarder kronor, motsvarande 8 300 kronor per person. Kantar Sifos undersökning visar att 66 procent av svenska hushåll tänker spendera ungefär lika mycket pengar i jul som vanligt.

En av fem, 22 procent uppger att man tänker spendera mindre än man brukar, framför allt på julklappar, kläder och resor.

– Det kan vara det att man behöver en sparbuffert och inte tycker att det finns en anledning att konsumera på samma sätt som man gjort tidigare. Sen finns det naturligtvis andra hushåll som tänker satsa på att träffa släkt och vänner som man inte sett på länge, säger Arturo Arques.

Läs mer:

Maria Crofts: Då är det bra att löneväxla till pensionen

Det här ska du tänka på när du tar ut pension och fortsätter jobba

Du kanske också gillar