Hem Ekonomi Upptäckte graviditeten sent – är ensamstående

Upptäckte graviditeten sent – är ensamstående

förbi admin
0 kommentar

Är nu ensamstående mamma

För Alice var det en chock när hon plussade på graviditetstestet.

I dag är hennes son snart tre månader och Alice är ensamstående mamma.

– Harry betyder allt, vad var livet innan honom?

Enligt  Alice Johansson, 18, var det en ren slump att hon fick veta att hon var gravid, något även Säffle-Tidningen skrivit om. Hon och hennes vän tog graviditetstest på skoj, och det var hennes vän som såg resultatet på Alice test.

– Hon sa ”Alice, du är gravid”. Då sa jag ”Nej det är jag inte”.

Kompisen visade Alice de två strecken på stickan, men Alice trodde fortfarande inte på att det var sant. Så hon tog ett test till, även det visade positivt inom någon minut.

För Alice, som då var 17 år gammal, var det en chock att hon var gravid. Hon hade ju inga symtom.

– Min mage var rätt svullen den dagen men jag trodde att det berodde på att jag ätit på McDonalds precis innan.

Alice hade ingen aning om att hon var gravid när hon tog graviditetstestet för skojs skull.

”Var bara att ställa in sig”

På ungdomsmottagningen visade graviditetstestet också positivt. Hur vill du göra nu? Undrade barnmorskan. Alice anade att hon redan var långt gången. Hon hade gjort slut med sin pojkvän cirka fyra månader tidigare och hade inte träffat någon annan efter det.

Ultraljudet visade att Alice var gravid i vecka 22 plus tre dagar, hon hade därmed gått över gränsen för att få göra abort.

– Jag trodde att det var långt gånget men jag fick panik över att det var så långt och att jag inte hade något val. Nu var det bara att ställa in sig på att bli mamma.

Än hade inte chocken över att hon var gravid lagt sig. Samtidigt hade hon skuldkänslor för att hon inte vetat om det.

– Jag hade börjat äta p-piller när bebisen redan låg i magen och jag hade hyfsat regelbundna blödningar. Så jag tänkte aldrig på att jag kunde vara gravid.

Alice och Harry.

Fick elaka meddelanden

När Alice var medveten om graviditeten började det även att synas på magen. Det var som att kroppen plötsligt visste. menar hon. På skolan gick snacket om hennes graviditet och många hade åsikter. På sociala medier kunde hon få meddelanden med hot och elaka ord från fejkade profiler.

– Jag vaknade upp till meddelanden varje dag, i flera månaders tid. Det var inte kul att läsa, speciellt inte som gravid. Sedan tycker jag inte någon ska få behöva höra det jag fått höra. Nu har de dock lagt av.

Alice fick som tur är mycket stöd också. Av sin mamma Nina, och andra anhöriga och vänner. Det var många som var glada för hennes skull och som sa att hon skulle fixa nya rollen som mamma hur bra som helst. Hon fick en massa saker till barnet.

– Det har varit jättefint av allihopa, jag är väldigt tacksam.

”Aldrig varit rädd”

l juni födde Alice sin son Harry. Allt gick bra.

– Det var mäktigt, helt plötsligt låg han på mitt bröst. All smärta försvann när han kom upp där. Jag skulle lätt göra om det, inget slår den känslan. Det var helt otroligt.

Snart fyller Harry tre månader. Alice är ensamstående mamma till honom, något hon var beredd på att bli.

– Jag har aldrig varit rädd för att jag inte ska klara av det, då jag får en sådan fin stöttning. En enda gång har jag känt att det varit jobbig att vara ensam och det var när jag skulle ta på regnskyddet på vagnen.

Alice känner att hon kommit in i mammarollen.

– I början frågade jag min barnmorska ”Hur gör jag nu?”, ”Hur ska jag klara det här?”. Men det har kommit av sig själv, det är som att allt faller sig naturligt när man har träffat sitt barn. Tiden med Harry har varit väldigt rolig och lärorik.

”Betyder allt”

Hon tycker det har gått bra att ställa om från att leva ett vanligt tonårsliv till att byta blöja. Ibland kan hon dock sakna att kunna gå ut och träffa kompisar, utan att behöva tänka på att klä på Harry, och lägga honom i vagnen.

– Men jag tycker vi löser det bra. Det tar längre tid men annars känns det som vanligt att träffa vänner, även om jag inte kan göra det lika ofta.

Alice känner att hon växt upp mycket fortare än andra jämnåriga och hon känner att det är nu som livet har börjat.

– Harry betyder allt, vad var livet innan honom?

Just nu bor de hos Alice mamma Nina, planen är dock att Alice ska hitta egen lägenhet till dem.

– Jag hade gått om skolan när jag blev gravid med Harry. Jag gick i ettan på fordonslinjen och jag har inga planer att börja där igen. Planen är att plugga upp betygen för att göra något helt annat. Men det blir först när jag vet vad jag vill göra.

”Harry betyder allt, vad var livet innan honom?”

Du kanske också gillar