Hem Ekonomi USA:s centralbank höjer styrräntan med 25 punkter

USA:s centralbank höjer styrräntan med 25 punkter

förbi admin
0 kommentar

Räntebeskedet från Fed är i linje med marknadens förväntningar, och är den åttonde raka räntehöjningen i rad från Fed.

Höjningen är emellertid en nedtrappninig från de två tidigare penningpolitiska beskeden – i december höjdes räntan med 50 punkter, och dessförinnan med 75.

– Genom att växla ned takten på räntehöjningarna underlättar vi kommitténs arbete att bedöma ekonomins utveckling mot vårt inflationsmål, sa Fed-chefen Jerome Powell på pressträffen som följde räntebskedet.

Att dagens höjningen blev mindre än de två tidigare räntehöjningarna kan ses  ljuset av att inflationstrycket i USA mattats av den senaste tiden.

Hushållen håller hårt i plånboken

På arbetsmarknaden har en rad tech-jättar meddelat massavskedningar och tecken kommer nu på att de amerikanska hushållen håller allt hårdare i plånboken, vilket är nödvändigt för att prisnivån ska falla och därmed inflationen.

Under pressträffen underströk dock Fed-chefen Jerome Powell att man ännu inte fått bukt med inflationen.

– Trots att inflationen har dämpats den senaste tiden är den fortfarande för hög, säger Jerome Powell.

Hur mycket den amerikanska räntan höjs 2023 återstår att se. I samband med räntebeskedet i december låg prognosen på att styrräntan skulle upp till 5,00–5,25 procent under 2023, vilket skulle i så fall innebära ytterligare två 25-punktershöjningar.

Flera sektorer har återhämtat sig

Sedan räntebeskeden i november och december har flera sektorer återhämtat sig efter kraftiga fall under 2022, däribland den räntekänsliga tech-serktorn.

Från marknadshåll prisas till och med in att Fed kommer att få göra en kovändning och till och med sänka räntan med 25 punkter i slutet av 2023.

Under 2022 höjde Fed styrräntan med över fyra procent.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hör SVT:s ekonomikommentator svara på tre frågor om Fed:s senaste räntebesked. Foto: AFP/SVT

Du kanske också gillar