Hem Ekonomi Vad betyder räntehöjningen för dig? Hur klarar du inflationen?

Vad betyder räntehöjningen för dig? Hur klarar du inflationen?

förbi admin
0 kommentarFoto: Helena Sjödin Öberg

Makedonka Arsenova, 55 år, städare och trafikvärd, Stockholm.

– Vi har inte rörligt bolån längre utan band det för två-tre månader sedan. Så på så sätt påverkar det inte. Men det är inte bra att både räntan och priserna går upp hela tiden. Jag och min man betalar av på vårt bolån och vi har inte så mycket kvar.

– Jag har två jobb. Först jobbar jag natt som trafikvärd och sedan går jag direkt och städar i tre timmar på morgonen. Det är bra att jag får röra på mig. Jag jobbar 11 timmar om dagen och både jag och min man, som är byggnadsarbetare, försöker ta extra pass nu när priserna går upp. Vi vill inte spara in på något. Vi jobbar mer och mer så att vi kan ha det som tidigare.

Tove Janzon.Foto: Helena Sjödin Öberg

Tove Janzon, 33 år, handläggare på en myndighet, Stockholm

– Vi är två som bor i hyresrätt och har inga bolån, men det är klart att det kan påverka hyrorna. De har ju pratat om en hyreshöjning på 10 procent, vilket låter mycket om nu ekonomin förändras. För ingen har väl hört talas om sänkta hyror? Varför inte göra en tillfällig hyreshöjning?

– Jag tycker att det är fel att säga att vi i min ålder inte har erfarenhet av ekonomiska kriser. Under 90-talskrisen flyttade min familj utomlands för att min pappa skulle få arbete. Och jag gick ut gymnasiet 2008 då det inte fanns några jobb. Så vi har inte varit förskonade. Nu har jag arbete, lever som vanligt och fortsätter att köpa ekologiskt.

Anna Thulin och Bassel Tawi.Foto: Helena Sjödin Öberg

Anna Thulin, 37 år, redaktör, och Bassel Tawil, 34 år, nätverksadministratör, Paris.

– Räntehöjningen var väntad, även om det fanns de som trodde att den skulle höjas 100 punkter. Vår hyra i Paris påverkas inte av de stigande räntorna. I Frankrike är protesterna mer högljudda mot prishöjningar med flera strejker inom energiområdet.

– Det är alltid en fördröjning och det tar ett tag att anpassa sig till varje kostnadsökning.

Marie Caldemo.Foto: Helena Sjödin Öberg

Marie Caldemo, 58, lärare, Lund

– Jag kände bara ”Yes!” Vilken tur att jag band lånet! Jag bor i en bostadsrätt som jag köpte för två år sedan. Från början hade jag rörligt men för cirka en månad sedan band jag räntan på tre år. Innan dess var jag väldigt orolig. Eftersom jag börjar närma mig pensionen vill jag amortera så mycket som möjligt. Nu klarar jag att både betala ränta och amortera.

– Jag är ensamstående, men har vuxna barn och särbo. Jag klarar mig bra och har inte så stora utgifter. Jag kommer precis från Emmaus där jag brukar handla saker och får jag lust kan jag laga en kålpudding som räcker i flera dagar. Men jag tänker på barnfamiljerna nu. Det kan inte vara lätt.

Läs mer:

Riksbanken höjde räntan till 2,5 procent

Dan Lucas: Dina lån kommer att kosta mer

Du kanske också gillar