Hem Ekonomi Våldsamma protester vid världens största Iphone-fabrik

Våldsamma protester vid världens största Iphone-fabrik

förbi admin
0 kommentar

Foxconn-fabriken i Zhengzhou i centrala Kina är världens största Iphone-fabrik. När flera fall covid-19 upptäcktes under hösten stängde företaget ned det jättelika fabriksområdet.

Sedan dess har cirka 200 000 anställda i det som kallas ”Iphone-staden” tvingats arbeta i ett slutet kretslopp, där de inte tillåts lämna området där de arbetar och bor. Tusentals arbetare lämnade då sina anställningar.

Lovade runt – höll tunt

När Foxconn tvingades nyrekrytera erbjöd de betydligt högre löner än det normala för liknande arbeten, uppger en nyanställd som nyhetsbyrån AP pratat med. Han säger att han lockades med en månadslön på motsvarande 18 000 svenska kronor och lämnade sitt arbete i restaurangbranschen där lönerna generellt sett är betydligt lägre.

Men han och många andra upprörda fabriksarbetare säger att företaget inte hållit vad de lovat.

Videor i kinesiska sociala medier visar hur hundratals anställda protesterar utanför fabriken och hur de konfronteras av kravallutrustad polis.

Ber om ursäkt

Under natten mot torsdagen, efter dagar av protester, gick Foxconn ut med en ursäkt till de nyanställda fabriksarbetare som känt sig lurade av företaget, uppger Reuters.

Foxconn säger att det är tekniska problem som ligger bakom felen med anställningsvillkoren och att man nu kommer att betala ut de löner man kommit överens om. De nyinflyttade som istället vill återvända till sina hemstäder kommer att få hjälp med resekostnaderna.

Tidigare i november gick Apple ut med att covidrestriktionerna i Zhengzhou-fabriken hade en ”tillfällig inverkan” på produktionen inför den lukrativa julhandeln. Även Foxconn sänkte prognosen för årets tillverkning med anledning av nedstängningen.

Du kanske också gillar