Hem Ekonomi Varning: Bojkotta råd om din premiepension

Varning: Bojkotta råd om din premiepension

förbi admin
0 kommentar

Oftast är det en ren förlustaffär att anlita rådgivare för placering av premiepensionen, enligt ny rapport. Missa inte det här!

”Vi avråder pensionssparare från att låta någon annan, mot betalning, avgöra var premiepensionen ska placeras, eftersom det ofta innebär höga avgifter”, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten som konstaterar att en av fem pensionssparare trots det tagit hjälp av rådgivare vid placering av premiepensionen.

Men den undersökning som Pensionsmyndigheten gjort visar att det är allt annat än smart.

För att det ska löna sig måste värdeutvecklingen vara extra hög jämfört med om premiepensionen stannar kvar i den förvalda AP7 Såfa, den så kallade soffliggarfonden.

Var femte pensionssparare uppges alltså ha tagit hjälp av en rådgivare som inte är kopplad till deras bank i placeringen av sin premiepension.

En av tio sparare uppger att de har tagit hjälp av sin bank. Drygt var fjärde av de som har använt sig av rådgivare eller bank uppger att de inte känner till kostnaden för den rådgivning de fått, visar rapporten ” Dyra råd är inte alltid goda – lägesrapport om försäljning av råd inom premiepensionen”, enligt pressmeddelandet.

Företag erbjuder placering eller rådgivning kring premiepensionen, samtidigt har konsumentskyddet stärkts inom premiepensionssystemet som förändrade krav vid fondbyte, förbud mot telefonförsäljning av pensionsrådgivning och införandet av ett upphandlat fondtorg.

Om någon ringer och vill pracka på dig råd om premiepensionen är uppmaningen att anmäla det till Pensionsmyndigheten.

Banker får heller inte använda ditt premiepensionsval som argument för att ge bättre bolåneränta.

Läs även: Mer pengar till pensionen med ny regering [Dagens PS]

Läs mer: Så får du 4 500 kronor mer i månaden i pension [Dagens PS]

Läs också: Ta ut pensionen tidigt och placera pengarna lönar sig sällan [Dagens PS]

Läs vidare: Pension: Smäll på tiotusentals kronor hotar 50-talister 

Missa inte: Fel och fusk i pensioner – ”stor andel” [Dagens PS]

Du kanske också gillar