Hem Ekonomi Vattenfall storsatsar – behöver massrekrytera ingenjörer

Vattenfall storsatsar – behöver massrekrytera ingenjörer

förbi admin
0 kommentar

Grön omställning, upprustning av elnäten och slutförvar för kärnavfall. Rekryteringsavdelningen på Vattenfall har ett hektiskt år framför sig när drygt tusen personer behöver nyanställas.

Bara i Sverige har Vattenfall omkring 10 000 anställda. Något som gör att den vanliga driften ställer relativt höga krav på rekrytering för att fylla luckorna efter med pensionsavgångar och personal som går till nya uppdrag.

Att många av de kompetenser som Vattenfall anställer dessutom är heta på en jobbmarknad där byte av arbetsplats ses som ett av de bästa sätten att höja sin lön gör utmaningen än större. 

– Det kan ju påverka en del. Det finns ju exempelvis konsultbolagen som kan sitta och ha konsulter som hyrs ut till olika företag. De fyller en viktig funktion men kan också innebära en utmaning för oss som har behov inhouse, säger Daniel T Nilsson, Vattenfalls rekryteringsansvarige i Sverige och Finland. 

För tillfället befinner sig företaget dessutom i en intensiv period när energibranschen ställer om mot grön energi. 

– Det är många nyinvesteringar rent generellt med fler projekt och större behov.

Vattenfall gör investeringar i elnäten

Prognosen för året är att företaget, i Sverige, kommer behöva att anställa 1 500 personer. En del är för att fylla luckor efter anställda som slutar. Till största del handlar det om nyanställningar till nya projekt och investeringar.

– Säg att det är en bra bit över tusen av rekryteringarna som vi riktar mot den externa arbetsmarknaden. Ingenjörer och tekniker är den stora volymen i behovet sedan beror det på var man drar gränsen för ingenjörsrollen. Det är allt från gymnasieingenjörer, folk från YH-utbildningar till högskole- och civilingenjörer. 

En stor del av rekryteringsbehovet inom Vattenfall handlar om investeringar i elnäten. Enligt Daniel T Nilsson ska bara Vattenfall eldistribution rekrytera 300 personer under året. 

– De står för stor del. Men även Vattenfall services, entreprenadbolaget som varit framgångsrikt på en rad avtalsområden runt om i landet och utför arbeten på bland annat stationer och elnät, driver upp volymen i rekryteringar, säger Daniel T Nilsson.

Läs mer: Tuff kamp om digitala stjärnorna – så rekryterar it-bolagen

Många av Vattenfalls verksamheter kräver att personalen är på plats och att de behärskar svenska som språk. Därför är det relativt sällan som företaget rekryterar från utlandet, även om det finns strategier för att öka de möjligheterna. 

– En anna sak som är en het potatis just nu är ju om kärnkraftsområdet med om slutförvaret. Just kärnkraft kan vara ett område där det kan tänkas att vi hittar någon doktorand i utlandet som har en särskild nisch på hög teoretisk nivå, säger Daniel T Nilsson.

Behöver personal inom it

Ett område där Vattenfall inte är profilerat, men trots allt behöver en hel del personal, är it. Där jobbar Daniel T Nilsson och hans kollegor för att föra upp Vattenfall som en tydligare jobbmöjlighet för it-specialister. 

För att skapa långsiktig hållbarhet i rekryteringen bedrivs flera projekt. Ett riktas mot erfarna elkraftsingenjörer. 

– Kanske sådana som sitter på ett jobb och inte är aktivt jobbsökande. Hur hittar vi dem? säger Daniel T Nilsson. 

Ett annat handlar om att få in fler unga i branschen och att skapa sin egen kompetenspool. Att samma personer går och sedan kommer tillbaka till Vattenfall med nya erfarenheter kan vara positivt, men det behövs även nya förmågor på arbetsmarknaden, slår Daniel T Nilsson fast. 

– Det är ändå en begränsad bransch och det finns en risk att alla sitter och fiskar i samma damm, säger han. 

Tro du ni löser behovet av tusen nyanställningar i år? 

– Jag tror att vi ska lösa de flesta av dem. Men visst är jag ödmjuk inför utmaningen. Det är en spännande tid att jobba inom rekrytering.

Du kanske också gillar