Hem Ekonomi Vi har testat Nighthawk RAXE300. Netgears lillebror till Nighthawk RAXE500.

Vi har testat Nighthawk RAXE300. Netgears lillebror till Nighthawk RAXE500.

förbi admin
0 kommentar

I början av året presenterade Netgear sin router Nighthawk RAXE300 som inom kort kommer börja säljas i svenska butiker. Denna tri-band WiFi 6E-router är en lillebror till RAXE500-modellen som släpptes förra året. Denna router ser inte bara ut som ett skepp från Stjärnornas krig utan den rätt bra också.

Inne i routern finns det sex antenner som, enligt Netgear själva, är optimerade för att ge maximal signalstyrka. Den levererar åtta WiFi-kanaler, två för 6 GHz, fyra för 5 GHz och två för 2,4 GHz. På baksidan finns det en Ethernet-port på 2,5 Gigabit om man nu har behov/möjlighet av det. Utöver den porten finns det också 1 Gigabit WAN-port och 4 gigabit LAN-portar.

För vem är Nighthawk RAXE300?


Nighthawk RAXE300 är för folk som behöver en stilig router i hemmet och vill ha stöd för den senaste standarden WiFi 6E. RAXE300 är en av de snabbaste WiFi 6E-routrarna på marknaden och erbjuder en uppkoppling med låg latens. Detta är sannolikt inget en normalanvändare bryr sig så mycket om men klart användbart om man spelar spel via WiFi eller har planer på att skaffa ett vr-headset med WiFi 6E-stöd. Tack vare alla WiFi-kanaler kan många också koppla upp sig till enheten utan att någon behöver känna att deras bandbredd försämras.

Vad höjer temperaturen?


Den är en router med WiFi 6E helt enkelt. Det finns inte allt för många på marknaden ännu så det är fortfarande lite spännande när en ny dyker upp. Den har också em USB 3.0-port på baksidan för externa hårddiskar eller NAS-servrar. Processen att koppla upp sig och sedan hålla koll på routerns aktiviteter är enkelt via den tillhörande appen. Det finns också ett webbgränssnitt om man vill finlira lite som ger en rätt många möjligheter att anpassa enheten. Under de veckorna jag testade enheten så märkte jag aldrig att någon uppkoppling försvann eller att det tog tid att nå den. Detta borde ju i och för sig vara den absoluta lägstanivån för routrar generellt men det kan ju vara betryggande att veta att denna klarar detta initiala test.

Jag körde dock rätt hårt med diverse spel så som Rainbow Six: Siege över WiFi samtidigt som jag strömmade en hel del 4K-videos från andra datorer. Jag stötte aldrig på några varningar inne i spelet när jag gjorde detta vilket kändes betryggande. Routerns antenner når också riktigt långt, 232 kvadratmeter enligt Netgear själva. Detta var trevligt de veckor man kunnat sitta ute och jobba. Även när jag satt ute med flertalet nivåskillnader och väggar mellan mig och datorn märkte jag aldrig av att jag blev bortkopplad ur möten eller att YouTube-videos tappade kvalitet. Värt att nämna är att WiFi 6E-uppkopplingen dock inte når så långt utan där har man en maxgräns på kanske 20 meter innan det börjar tappa kvalitet.

Vad sänker temperaturen?


Som så många andra routrar envisas även RAXE300 med att ha en massa små lampor som blinkar. Klart onödigt för normalanvändaren anser jag men de går som tur är att stänga av om man letar runt bland inställningarna via webbgränssnittet. Routern kommer också med en del tjänster och funktioner som då ska se till att samtliga enheter som kopplas upp mot routern skyddas illvillig kod eller illvilliga människor. Den har också stöd för avancerade föräldrarkontroller men båda dessa funktioner är prenumerationstjänster som man måste betala individuellt för efter en initial prövotid.

Summan av kardemumman?


Att punga ut 4 490 kronor för en router känns väl lite extremt om hushållet endast ska kolla lite Netflix och surfa runt lite. Vill man bara ha en router för att ha WiFi 6E så finns det så klart billigare alternativ i form av, till exempel, Archer AXE75 från TP-Link.

Men om har guldbyxorna på i dessa tider och behöver en router som är toksnabb samt erbjuder låg latens då kan man absolut inte gå fel med denna enhet. Netgear Nighthawk RAXE300 erbjuder dig nämligen en mycket stabil router som du kan känna dig trygg med ett bra tag framöver.

netgear.com

PC, Feature,

test,

Nighthawk RAXE300Bild till artikel

Bild till artikel

Bild till artikel

Bild till artikel

Netgear presenterar Nighthawk RAXE500 Tri-band


En av de första routrarna med WiFi 6E

Netgear levererade lite nätverksnyheter i samband med CES 2021 och den här gången blev det bland annat ett tillskott i gamingrouterfamiljen Nighthawk. Nighthawk RAXE500 Tri-band heter det senaste tillskottet och enheten kommer vara bland de första routrarna på marknaden som använder nya wifi-standarden WiFi 6E. Kort sagt utnyttjar nya wifi-standarden 6GHz-nätet för att inte bara erbjuda hastigheter på upp till 10,8Gbps, utan ger användare ett helt nytt wifi-band att utnyttja, vilket betyder mindre belastning. Utöver WiFi 6E-stöd kommer RAXE500 med en ordentlig fyrkärnig processor på 1,8Ghz, 12-streams tri-band wifi med fyra strömmar vardera på de tillgängliga banden, Multi-gig ethernet på 2,5Gbps in och 5Gb-ethernet ut. Netgear Nighthawk RAXE500 Tri-band kommer börja säljas senare under 2021, men vad den kommer kosta i Sverige är för tillfället okänt. I USA kommer dock priset ligga på 599 dollar, så räkna med att prislappen kommer bli förhållandevis hög.Tumnagel

37.8°Vi har testat Netgear Nighthawk Pro Gaming XR1000


Värstingrouter för seriösa gamers

Nighthawk Pro Gaming är Netgears routerserie som riktar sig mot spelare som vill ha massvis med kontroll över sin trafik för att minska latency och andra otrevligheter. Det senaste tillskottet i familjen är XR1000 och nyheterna är bland annat snabbare processor, senaste versionen av Duma OS samt stöd för Wifi 6.Tumnagel

35.7°Netgear presenterar Nighthawk Pro Gaming XR1000


Ny monsterrouter för gaming

Wifi 6 blir mer och mer vanligt i våra mobiler och datorer och även nästa konsolgeneration kommer dra nytta av den nya Wifi-standarden. Känner du att det är dags att uppgradera till Wifi 6 så kanske Netgears nya router i Nighthawk Pro Gaming-familjen kan vara intressant. XR1000 heter den nya maskinen och det är den första i Pro Gaming-familjen som kör Wifi 6-standard, vilket kortfattat betyder förbättrad hastighet och sänkt fördröjning. Utöver Wifi 6-stöd kommer även XR1000 med en uppgraderad processor på 1,5GHz, vilket är fyra gånger så snabb som tidigare routerprocessorer. Wifi 6 och snabbare processor i all ära, men det är inte USP:en med XR1000, utan det är nya DUMA OS 3.0. Med det nya operativsystemet är det lätt för användaren att förbättra nätverksupplevelsen med ordentlig kontroll över Quality of Life-systemet. Användare har möjlighet att inte bara välja vilka enheter som ska prioriteras i nätverket, utan även vilken typ av trafik som ska få förtur. I och med att det är en gamingrouter så finns det en hel del användbara funktioner för spelare. Bland annat finns en värmekarta tillgänglig i DUMA OS 3.0-gränssnittet som låter dig välja server för specifika spel som Call of Duty, FIFA eller Fortnite för att hitta en med lägst ping. Även Geofencing-funktionen i DUMA OS har förbättrats och användare kan nu sätta mer detaljerade gränser. Netgear Nighthawk Pro Gaming XR1000 börjar säljas idag i USA och priset ligger på 350 dollar. Enheten lär börja säljas här i Sverige i sinom tid och vi uppdaterar artikeln så fort releaseinfo dyker upp.Tumnagel

36.0°Du kanske också gillar